Header Ads

Knjiga vs Film

Kada se desi da je neki film snimljen po jednoj knjizi, tada će mnogi reći da je knjiga uvek bolja.

Najčešći razlozi su:
- Film ne prati priču knjige,
- Glumac nije dobro dočarao lik,
- Reditelj je omašio poentu knjige i sl.

Obično se smatra da je film ostao nepotpun, na neki način, kada se poredi sa knjigom. Slika ispod to pokazuje.


Da li je poređenje dobro? Može li se porediti nešto što je toliko različito. Mnogi smatraju da je u redu porediti knjigu i film koji su zasnovani na istoj ideji. Pa kada se desi da dobijemo proizvode te ideje, koji se donekle razlikuju, onda dolazi do negativnih kritika i podeljenih mišljenja.

Mislim da teško možemo porediti knjigu i film, pa makar oni bili zasnovani na istoj ideji, tj priči. Film i pisanje su dve odvojene umetnosti i ostvaruju se na potpuno različite načine. Porediti film i knjigu koji su nastali po istoj ideji je slično kao upoređivati rođenog brata i sestru, samo, jer su nastali od istih roditelja i ne gledati njihove jedinstvenosti i zasebne kvalitete.

Kada fanovi neke knjige počinju sa gledanjem filma, oni, najčešće, odmah u startu imaju neku odbojnost prema ekranizovanoj veriziji događaja. Kako film odmiče, već se polako steže grlo i osmišljava se hejterski status za facebook.

Problem je samo jedan. Niko ne može oslikati ono što vi zamišljate, osim vas samih. Svaki film je prikaz ideje koju doživljava jedan tim ljudi, reditelj, scenarista, glumac itd. Dosta je teško, verovatnije nemoguće, da taj tim pogodi vašu impresiju koju vam je knjiga pružila.

Svako doživljava određeni lik, događaj, ideju, na drugi način. Ako se jedna celina, zvana knjiga, prepozna kao kvalitetna, onda ona izaziva nebrojeno emocija, zamisli i ideja i bilo bi šteta da se ne prikaže na više mesta, u ovom slucaju, kroz više vrsta umetnosti.

Ako si knjiški moljac, onda voli i dalje svoje omiljene knjige, ali i tuđi trud koji se ulaže jednu novu dimenziju koja prevazilazi granicu tvoje mašte.



Red je da se postavi pitanje: Koji film je približan tvojoj ideji neke knjige???

10 comments:

  1. Uzmimo za primer knjige o Hariju Poteru. Kada bi se ono sa papira preslikalo na filmsko platno, svaki film bi trajao po čitaju večnost. Ja koliko obožavam knjige, toliko su mi i filmovi dobri. Ima tu nekih stvari koje nisu prikazane na filmu, ali je ono glavno tu, koliko toliko. U pravu ste za odbojnost fanova prema filmovima, a takođe i za to da je to samo jedno viđenje priče po kojoj je film rađen. Pa ne bi bilo toliko ekranizacija nekih dela, da ih svako ne prikazuje na svoj način. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se sa Vama u potpunosti, a i drago mi je da se i Vi slažete sa mojim tvrdnjama. Hvala puno na čitanju i na komentaru. :-)

      Delete
    2. Nema na čemu. :) Ovakve teme su mi uvek interesantne i dopada mi se kada neko ima svoj stav, ali time ne nipodaštava tuđi.

      Delete
    3. To je uvek cilj, hvala puno :)

      Delete
  2. Preskačem filmove kojima sam scenarija pročitala u knjigama. Zapravo, generealno ih sve ređe gledam.Moja vizuelizacija je moja, i drugi će da je pokvare. Ja sam od "hejterske" sorte :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja baš uživam da poredim ideje i impresije i da razgovaram sa ljudima o njihovom doživljaju. To me baš raduje, mada možda je i profesionalna deformacija :) Hvala na čitanju i komentaru! :-)

      Delete
  3. Volim i knjige i filmove ali ako sam pročitala knjigu pa se posle pojavio film onda ga ne gledam jer mi se uvek više svidja onaj moj film koji sam snimila u glavi dok sam čitala knjigu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada baš volim neko delo, pa se po tom uradi film, ja ga baš pomno ispratim, sa velikim entuzijazmom. Uvek imam šta da "zamerim", ali uživam u poređenju ta dva filma, mog i njihovog :) Hvala Vam na čitanju i komentrau! :)

      Delete
  4. Za mene su najuspešnije ekranizacije romana Parfem i Ostani tu. Bila sam zapanjena sličnošću sa mojim viđenjem tih romana. Potpuno, svaka slika. U prvom filmu, reditelj i scenarista su virtuozi a u drugom meni ne baš omiljena Penelopa Kruz. Preporuka.

    ReplyDelete