Header Ads

Vršnjačko nasilje: Zašto baš ja?



Vršnjačko nasilje je nasilje koje se odvija među decom i najčešće se odigrava u školama. Možemo govoriti o više vrsta ovog nasilja.

Vrste vršnjačkog nasilja


  • verbalno nasilje ili nasilje gde se reči koriste da bi vas uvredili, ponizili, rasplakali...
  • fizičko nasilje gde vas nasilnik telesno povređuje: udara vas, ujeda, gura...
  • socijalno nasilje podrazumeva da vas ljudi ogovaraju, pričaju laži o vama, izbegavaju vas, ne žele da budete u njihovoj grupi, prevrću očima kada vas vide itd. i sve to samo da bi vam naudili i da bi vas ponizili.
  • seksualno nasilje: kada vaši vrnjaci bez vašeg pristanaka dodiruju vaše telo ili vas prisiljavaju na seksualne odnose.
  • sajber nasilje: kada vas vršnjaci vređaju i ismevaju na društvenim mrežama i generalno na internetu.
Svaki od ovih oblika ponašanja kada se sporovede u delo predstavlja loš postupak. Ovakav postupak automatski znači da škodi drugima, što znači da se njegovo dalje ponavljanje mora sprečiti. U narednim tekstovima će mi domaći zadatak biti da objasnim detaljnije svako od njih.



Ko su osobe koje su najčešće meta nasilnika?


Ogroman je skup koji obuhvata svu decu i tinejdžere koji su se nekada susreli sa nekim nasiljem. Nabrojaću neke grupe koje se najčešće pojavljuju, pa ćemo pokušati da vidimo zašto baš oni "privlače" nasilnike.
  • deca koja su fizički drugačija - ako imate akne, gojazni ste, anoreksični, imate veliki mladež po sred lica, vidljive belege i slično, veća je verovatnoća da će se za vas zakačiti neki nasilnik nego za nekoga ko to nema. Nasilnik kada vreba lako će se zakačiti za neku vašu fizičku karakteristiku koja će mu biti predmet sprdnje.
  • deca koja su bolesna - ako imate neki poremećaj koji ne možete da sakrijete i da hoćete u školi, poput daunovog sindroma, nažalost, zbog toga možete biti vređani i zadirkivani od strane vršnjačkih nasilnika.
  • introvertna deca - ako ste više osobe koje vole i uživaju da vreme provode sami ili u malim grupama, češto se dešava da ljude poput vas proglase čudacima i da vas zbog toga zadirkuju. 
  • "štreber" - ako ste uspešniji ili inteligentniji od drugih i to rado pokazujte u školi, onda će neka deca poželeti da vam naude.
  • nov u odeljenju - ako ste tek ušli u novu školu moguće je da ćete imati osećaj kao da vas vreba čopor vukova.
  • deca druge seksualne orijetntacije - ako niste heteroseksualci kao većina dece u školi, nažalost, češto se nađu oni "veliki heteroseksualci" koji žele da vas "nauče pameti".
  • deca druge religije ili nacionalnosti - ako ste osoba koja ne pripada većinskoj religijskoj ili nacionalnoj zajednici, moguće je da će vas neko maltretirati zbog toga. Trenutno je, nažalost, aktuelan primer muslimanske dece koja odrastaju u nemuslimanskim zemljama i koja su šikanirana od vršnjaka pod izgovorom da su svi muslimani teroristi.

Zašto su baš ova deca meta nasilnika?

Vratimo se još jednom na navedene grupe iznad. Naravno, nemoguće je navesti svaku grupu dece koja su bila ponižavana na neki od načina, ali mislim da možemo da zaključimo jednu stvar i iz navedenih grupa. Deca koja su na meti nasilnika se po nečemu izdvajaju iz grupe. Kao što je napisano, to može biti: neka fizička karakteristika, emocionalna, pa i društvena. Svako dete koje je malteretirano u školi, je dete koje se po nečemu razlikuje od većine dece. 

Nasilnici koriste tu njihovu karakteristiku po kojoj se ono izdvaja, hvataju se za nju, i od nje stvaraju izgovor za zlostavljanje. Zašto sam svaki put boldirala reč izgovor? Iz razloga što, deca koja su maltretirana dobro znaju "zašto" su maltretirana. To im se svaki dan sasipa u lice: "debeli", "čudaku", "štreberčino", "pederu"... Međutim, gde je greška?

Vi koji ste maltretirani mislite da znate razlog zbog kojeg ste maltretirani ili vaši roditelji misle da znaju pa kažu: "Maltretiraju mi dete, jer je debelo!" Kardinalana greška! Nijedan nasilnik ne maltretira tebe, jer si debeo, već što taj nasilnik želi da se oseti moćnim kada tebe maltretira! Deca i tinejdžeri nasilnici iz nekog razloga (i o njima ću pisati u narednim tekstovima, mada sam mali deo zagrebala u ovoj kratkoj priči) žele da se osećaju nadmoćnijim u odnosu na tebe i to rade tako što te ponižavaju: verbalno, fizički, socijalno, seksualno ili putem interneta. Kako god da on to radi, on to radi i to ponašanje je ono koje se mora zaustaviti. Maltretirani učenici često misle da će uklanjanjem svoje karaktetistike koja mu se "nabija na nos" nasilje prestati. Neće, jer ono nije pravi razlog nasilja. Ti nisi kriv što si maltretiran, već je krivica isključivo na onom koji te maltretira!

Šta da radiš ako trpiš vršnjačko nasilje?

Ako si prepoznao ili prepoznala sebe u ovom tekstu kao nekoga ko trpi nasilje, ne stidi se da to kažeš. Kada objasniš sebi da ti nisi kriv za to što ti se dešava, što je svrha ovog teksta, tada ćeš smognuti snage da se obratiš za pomoć. Nisi sam u toj borbi i ne treba da budeš! Porazgovaraj sa svojim roditeljima, sa svojim nastavnikom, školskim pedagogom ili psihologom, sa direktorom škole... Svi oni zajedno treba da rade sa tobom i da ti pomognu u dve stvari: da nasilje prestane i da ti povrate samopouzdanje koje je možda poljuljano. Ne trpi nasilje!

Malo sam o vršnjačkom nasilju pričala na svom YT kanalu: u ovom videu konkretno o tome šta smo naučili o vršnjačkom nasilju iz teen filmova.

Fotke:pixabay

15 comments:

  1. -Izradjujem trajne zaštite i emajlije za ljubav ,sreću i uspeh.Skidam sve vrste magije,uroka,nagaze proklestva koji su uzrok svih muka kojih imate.Vraćam,mir ,slovi i stacu i vaš dom.Vraćam vašu voljenu osobu i najkaracem roku.Rešavam bračne probleme i spajam rastavljene bez obzira na daljinu.Naročite na broj Viber:+381611318433

    ReplyDelete
    Replies
    1. Želim zahvaliti dr. Agbazaru iz AGBAZARA TEMPLE za vraćanje mog muža koji je napustio mene i djecu skoro 2 godine. nikad nisam učio da ću ga vratiti sve dok nisam vidio komentar na internetu o dr.agbazara i kontaktirao sam ga, nakon što sam slijedio sve upute koje mi je dao dr. Agbazara, moj suprug se vratio molivši za oproštaj u roku od 48 sati. Hvala liječniku vaša čarolija je stvarno sjajna. Za one od vas koji imaju problema u braku / vezi, trebate ga kontaktirati za pomoć putem ( agbazara@gmail.com ) ILI WhatsApp / call ( +2348104102662 ). I doživite to svoje.

      Delete
  2. -Izradjujem trajne zaštite i emajlije za ljubav ,sreću i uspeh.Skidam sve vrste magije,uroka,nagaze proklestva koji su uzrok svih muka kojih imate.Vraćam,mir ,slovi i stacu i vaš dom.Vraćam vašu voljenu osobu i najkaracem roku.Rešavam bračne probleme i spajam rastavljene bez obzira na daljinu.Naročite na broj Viber:+381611318433

    ReplyDelete
  3. Iza ove žene stoji 20 godina iskustva i uspešnog pomaganja ljudima. Spasila je mnoge, pomoći će i Vama. Ona Vam služi za spasenje duše, štiti i daje snagu, donosi blagostanje, pomaže u borbi protiv zlih sila, skida crnu magiju, daje zaštitne amajlije koje štite pojedincima i amajlije koje štite celu kuću, leči bolesti zavisnosti - svaku muku, patnju i duševna stanja, vraća veru, nadu, volju za životom, volju i napredak u radu. Rešava ljubavne i bračne probleme, spaja rastavljene i vraća izgubljene. Puno je osoba koje nemaju sreće, puno je i onih koji ne umeju da prepoznaju svoju sreću. Ako je osoba usamljena i nikako ne uspeva da nađe svoju srodnu dušu ili se uvek zlopati u vezama, onda se radi o magiji poznatijoj kao "zaključana sreća". Ovu sramnu raboru prave oni koji žele da vam napakoste i unište lozu. Ne provodite dane u samoći jer sanja može da vam pomogne i "otključa sreću".sa velikim uspehom radi na daljinu.Silvija evo broja nazovite je...+381611047085 viber wco i p

    ReplyDelete
  4. Zdravo zelim da pohvalim vidovitu ruzu koja mi je pomogla u vezi mog deteta koje je imalo urok na sebi jos od malena..niko nije godinama mogao da mi pomogne u vezi toga sa cerkom. Muz me je ostavio samu sa detetom. I onda sam preko preporuke nasla majku Ruzu koja je jedina uspela da skine urok sa mog deteta i uspela je da mi vrati mog muza samo zahvaljujuci njoj imamo sada prelep zivot. Ako imate slicnih problema javite se njoj
    +381 61 10 14 283 VIBER

    ReplyDelete
  5. Zdravo zelim da pohvalim vidovitu ruzu koja mi je pomogla u vezi mog deteta koje je imalo urok na sebi jos od malena..niko nije godinama mogao da mi pomogne u vezi toga sa cerkom. Muz me je ostavio samu sa detetom. I onda sam preko preporuke nasla majku Ruzu koja je jedina uspela da skine urok sa mog deteta i uspela je da mi vrati mog muza samo zahvaljujuci njoj imamo sada prelep zivot. Ako imate slicnih problema javite se njoj
    +381 61 10 14 283 VIBER

    ReplyDelete
  6. Zdravo zelim da pohvalim vidovitu ruzu koja mi je pomogla u vezi mog deteta koje je imalo urok na sebi jos od malena..niko nije godinama mogao da mi pomogne u vezi toga sa cerkom. Muz me je ostavio samu sa detetom. I onda sam preko preporuke nasla majku Ruzu koja je jedina uspela da skine urok sa mog deteta i uspela je da mi vrati mog muza samo zahvaljujuci njoj imamo sada prelep zivot. Ako imate slicnih problema javite se njoj
    +381 61 10 14 283 VIBER

    ReplyDelete
  7. Želim zahvaliti dr. Agbazaru iz AGBAZARA TEMPLE za vraćanje mog muža koji je napustio mene i djecu skoro 2 godine. nikad nisam učio da ću ga vratiti sve dok nisam vidio komentar na internetu o dr.agbazara i kontaktirao sam ga, nakon što sam slijedio sve upute koje mi je dao dr. Agbazara, moj suprug se vratio molivši za oproštaj u roku od 48 sati. Hvala liječniku vaša čarolija je stvarno sjajna. Za one od vas koji imaju problema u braku / vezi, trebate ga kontaktirati za pomoć putem ( agbazara@gmail.com ) ILI WhatsApp / call ( +2348104102662 ). I doživite to svoje.

    ReplyDelete
  8. Zdravo zelim da pohvalim vidovitu ruzu koja mi je pomogla u vezi mog deteta koje je imalo urok na sebi jos od malena..niko nije godinama mogao da mi pomogne u vezi toga sa cerkom. Muz me je ostavio samu sa detetom. I onda sam preko preporuke nasla majku Ruzu koja je jedina uspela da skine urok sa mog deteta i uspela je da mi vrati mog muza samo zahvaljujuci njoj imamo sada prelep zivot. Ako imate slicnih problema javite se njoj
    +381 61 10 14 283 VIBER

    ReplyDelete
  9. Zdravo zelim da pohvalim vidovitu ruzu koja mi je pomogla u vezi mog deteta koje je imalo urok na sebi jos od malena..niko nije godinama mogao da mi pomogne u vezi toga sa cerkom. Muz me je ostavio samu sa detetom. I onda sam preko preporuke nasla majku Ruzu koja je jedina uspela da skine urok sa mog deteta i uspela je da mi vrati mog muza samo zahvaljujuci njoj imamo sada prelep zivot. Ako imate slicnih problema javite se njoj
    +381 61 10 14 283 VIBER

    ReplyDelete
  10. Zelim da se zahvalim zeni dami i kraljici koja mi uspesno vratila porodicu evo broja sada sam veoma srecna i zadovoljna zena obrat te joj se ja sam joj veciti duznik vratila mi volju za zivot...evo broja +381611031296 viber wcp i poziv

    ReplyDelete
  11. Zelim da se zahvalim zeni dami i kraljici koja mi uspesno vratila porodicu evo broja sad sam veoma srecna i zadovoljna zena vratila mi volju za zivot evo broja viber wcp poziv +381616418057

    ReplyDelete
  12. Život dolazi s različitim iskustvima. Ne znam s čime se sada suočavate, ali uvjeravam vas da je dr. White, pravo rješenje, ovo je moje kratko svjedočenje. Sretna sam što ovo mogu napisati jer opet imam mira u braku, a sve zahvaljujući velikom čovjeku koji se zove dr. White, ima moćne čarobne kotačiće koji pomažu u pomirenju spora između mene i mog supruga, moj suprug je otišao od kuće i živio s drugom žena 7 mjeseci bez brige za mene i našu četverogodišnju kćer, financijski sam dobro jer sam bankar, ali trebam nježnog muškarca, ali moj muž nije ni blizu, molim ga da se vrati kući nekoliko puta, ali nema ' ne radim ništa, čak sam molila i njegovog starijeg brata da mi pomogne. Pročitao sam svjedočenje muškarca koji je opisao kako je dr. White pomogao da se njegova supruga razvede ljubavnom čarolijom, pa sam mu uzeo kontakt i objasnio mu svoje probleme, rekao mi je što je potrebno za ljubavnu čaroliju i dao sam mu financije za kupovinu tri dana i moj se muž vratio kući, sve zahvaljujući vama, dr. White. Obratite mu se za pomoć: / WhatsApp: +17168691327: ili e-pošta: wightmagicmaster@gmail.com: ako imate bilo kakvih veza ili životnih problema i želite brzo rješenje.

    ReplyDelete
  13. Žao mi je što sam ovo stavio na internet, ali nemam izbora. Zar nikada nisam vjerovao u ljubavne čarolije ili čarolije sve dok nisam upoznao tog mađioničara kad sam ove godine posjetio svog prijatelja u hrvatskoj na poslovnom summitu. Upoznajem čovjeka po imenu dr. ALABA, koji je bio doista moćan i mogao je pomoći urocima koji bi vratili izgubljene, ljubavnike i čarobni novac, magiju ili magiju za dobar posao ili sreću. Sada sam sretan. Svjedočim jer me muškarac za kojeg sam se htjela udati napustio 5 tjedana prije vjenčanja i život mi se preokrenuo jer je naša veza trajala 3 godine. Zaista sam ga voljela, ali njegova je majka bila protiv nas i nije imala dobro plaćen posao. Kad sam upoznao ovog mađioničara, rekao sam mu što se dogodilo i objasnio mu situaciju. U početku sam bio neodlučan i sumnjičav, ali samo sam pokušao. I za dva dana, kad sam se vratio u Njemačku, nazvao me prijatelj (sada suprug) i došao k meni i ispričala sam se što je sve dogovoreno s njegovom majkom i obitelji i dobila novi razgovor za posao radi vjenčanja. Nisam vjerovao jer je dr. ALABA samo pitao moje ime i ime mog prijatelja i sve što sam želio. Eto, sad smo u sretnom braku i očekujemo svoju malu bebu, a moj suprug također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: sada smo u sretnom braku i očekujemo svoju malu bebu, a moj suprug također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: sada smo u sretnom braku i očekujemo svoju malu bebu, a moj suprug također ima novi posao i život nam je postao puno bolji. Njegov e-mail je: dralaba3000@gmail.com Također ga možete WhatsApp dobiti na +2349039885856.

    ReplyDelete
  14. Prije svega hvala dr. Agbazara što mi je vratio mog ljubavnika unutar 48 sati. Nemam ništa za reći nego da ti se zahvalim i da ti javim da sam sretna.. Moj ljubavnik se bolje ponaša prema meni i sada provodi većinu vremena sa mnom govoreći mi koliko me voli nego ikad prije.. Ako imaš Za sve probleme s ljubavnikom kontaktirajte Dr.Agbazara putem e-pošte: ( agbazara@gmail.com ) ili ( WhatsApp +2348104102662 ) jer on je rješenje za sve probleme u vezi

    ReplyDelete