Header Ads

3 knjige za kišne dane

Na naše raspoloženje, u dosta slučajeva, utiču vremenske prilike. Kada kiša lije napolju, i kada je i dan mačan, treba naći razonodu koja će vas naterati da zaboravite šta se napolju dešava.

Nakon obavljenih svih poslova i izlaganja svakodnevnom stresu, mnogi pronalaze spas u knjigama njihovih omiljenih pisaca. Lično, nisam nikada robovala imenima, pa sam oberučke prihvatala da istražujem nove, savremene romanopisce, čije bih junake mogla da volim i pratim.

Napisaću preporuku za tri autora (za početak) čiji su redovi, poslednjih nekoliko godina, meni pomogli da zabravim na sve oko sebe, da gutam njihove reči, da zavolim njihove junake, pa i da uživam u kišnom danu.

1. Kris Kazneski, pisac koji je počeo na klasičan način, svi izdavači su ga odbili, pa je sam izdao svoj prvi roman. Ubrzo, njegovi trileri postaju veoma poznati i on postaje jedan od najprodavanijih autora današnjice. Njegovi trileri puni su avanture i misterije. Meni su veoma dobro legli, jer u njima, pored svega, ima dosta akcije. Likovi su veoma dobro razvijeni, a njihove avanture možete pratiti kroz mnogo knjiga. Meni najdraže njegovo delo, (verovatno najdraže, jer sam ga prvo pročitala) je "Krst". To je religijski triler, i oni koji vole misterije Vatikana i zavere obaveštajnih službi uživaće u ovoj knjizi. Ako volite da mozgate i da rešavate zagonetke, krenite u ovu avanturu. Sve preporuke za ovog autora! Ovo je njegov sajt gde možete videti sva njegova dela i saznati nešto više o njemu: http://www.chriskuzneski.com/

Prva rečenica "Krst": "Erik Jansen znao je da će umreti."
Poslednja: "Ili, ako želi da sačuva tajnu."

Stylos Art, 2008.


2. Tom Rob Smit, teži da postane jedan od mojih omiljenih autora. Engleski pisac, čiji je prvi roman podigao veliku prašinu, koja se ni danas nije slegla. "Dete 44" preporučujem svima koji uživaju u istorijskim trilerima. Avanture Lava Demidova će vas naterati da razmislite još jednom šta je ono što je ispravno i da li uvek možemo izvršavati naređenja? Na kraju ovog odličnog romana, na moju sreću, ne staju životne odluke i putevi glavnog junaka, već se one opisuju i u Tomove naredne dve knjige. Knjiga koja će mnogima držati pažnju i za koju mislim da je najlepši poklon.

Prva rečenica "Dete 44": "Pošto je Marija odlučila da umre, njena mačka će morati da se sama stara o sebi".
Poslednja: "Zoja je, u kancelariji, zagrlila sestru."

Laguna, 2009.


3. Megi O'Farel, autorka koja kroz svoja dela opisuje priče devojaka i žena koje se čitaju bez treptaja. Veoma je teško izdvojiti neki njen roman, ali ovom prilikom, ću od srca preporučiti delo: Kako je nestajala Esmi Lenoks. Dobila sam ga na poklon od majke, sela i nisam odustala dok ga nisam završila (srećom, po moje oči, pa ima oko 200 strana). Ovo je priča o jednoj zaboravljenoj ženi, o jednom proćerdanom životu, o jednoj nepravdi, koja se nikada ne može ispraviti. Lik glavne junakinje će vam zauvek ostati urezan kao jedan primer žene koja je zbog svog drugačijeg mišljenja izgubila sve. Dobro se smestite u svojoj fotelji ili krevetu i spremite se da ovu knjigu ne ispustite iz ruku, sve dok ne dođete do druge korice.

Prva rečenica "Kako je nestajala Esmi Lenoks": "Da počnemo sa dvema devojkama na igranci."
Poslednja: Poći će sa tom rukom, pratiće je, kroz belinu, kroz okupljenu gomilu, napolje iz sobe, u hodnik, i dalje.

Laguna, 2006.


P.S. Moja neka navika je da, kada sednem da pročitam knjigu, prvo pročitam prvu i poslednju rečenicu. Tu naviku ću deliti sa vama, pa vam ona možda i pomogne da odaberete pravu knjigu baš za taj kišni dan.
P.S.S. Koje su Vaše preporuke? Da li ste čitali ova dela i kako vam se čine?

 Privatna arhiva
Citirane rečenice su iz navedenih dela, sa naznačenim izdavačima.)

No comments