Header Ads

Moj sinčina me ne voli?!

Biti dete je za nekoga najlepša stvar u životu, ali za nekoga, nažalost,  nije baš tako. Neka deca/tinejdžeri jedva čekaju da odrastu, da se osamostale finansijski i da žive sami.

Ona deca i tinejdžeri koji su zadovoljni sa svojim odrastanjem imaju ono što im je neophodno i ne razmišljaju toliko o tome kako je  biti odrastao i odvojiti se od roditelja.

Šta je sa decom koja samo sede, gledaju u jednu tačku i čekaju samo jednu stvar: odlazak, dolaženje do para, samostalnost?

Znate li vi neko dete koje nikada niste videli nasmejano? Da li ste se zapitali zašto je to tako? Verovatno jeste, ali ste brzo zaboravili na to pitanje, jer ste u brzoj kolotečini zvanoj savremeni život!

1. Da li je glupo dete koje ima loše ocene? 2. Da li je smešno dete koje muca? 3. Da li sažaljevaš tinejdžera kome je otac pijanica?

1. "On ništa ne uči, on ništa ne želi, on je nezahvalan, on je bezobrazan, on je budala!"
Svaki put, pre nego što se iznerviramo, jer nam dete dobije lošu ocenu, jer nema radnu naviku, jer se ne skida sa kompijutera, treba da zastanemo samo jedan minut.
Sedi, razmisli: Da li si bio taj koji je od detetovih malih nogu pljuvao po školi, učiteljici, nastavnicima? Da li si ti bio taj koji je pred detetom govorio da jedva čeka raspust? Da li si ti taj koji je detetu govorio da ono uči školu samo za sebe, a ne za njega. Da li si ti bio taj koji si samo gledao kako da dobaviš dedetu da jede, a ne i da pomogneš oko domaćeg ili da ga prošetaš u obižnji park? Bar da pitaš treba li mu šta. I, da li si ti taj koji upoređuješ svoje dete sa decom koja su bolja od njega?

2. "Rodila te je ku*va, ne želim da vas vidim ovde, MARŠ NAPOLJE! Tvoja majka je nesposobna, ona ništa ne ume da uradi kako treba, isti si kao i ona, MARŠ U SOBU!" Da li te se tvoje dete toliko plaši da ne sme da dođe kući kada dobije lošu ocenu? Da li tvoje dete stoji mirno dok ti urlaš na njega? Da li bi tvoje dete uradio sve samo da se ne odvoji od majke? Da li si ti taj koji sve znaš najbolje? Da li si ti taj koji si svojim ponašanjem oterao sve oko sebe? Da li si ti taj čijem se detetu sva deca u školi smeju zbog govorne mane, a ti si doprineo toj mani? Da li si ti taj koji si sam, jer ni tvoje dete ne želi da bude pored tebe?

3. "Sve ću vas pobiti, vi ste go*na! BJSFBKAJBRFGVSAMGNAG,VA  *booM*1. Ovo dete je postalo jedan do najboljih zanatlija u gradu. Ima svoju porodicu, koju obožava, rano se oženio, i već sa 30 godina ima troje dece. Sve daje za svoje ukućane, a kod roditelja ide jednom nedeljno na neku klopu.
2. Ovo dete je sada jedan od najboljih lekara u svojoj oblasti. Već uveliko je u inostranstvu gde je specijalizirao, oženjen je i ima jedno dete kojem daje sve! Sa roditeljima se veoma retko čuje, jedino ako je neka bolest u pitanju.
3. Ovo dete je sada čovek koji izlazi iz zatvora, jer je odslužio kaznu ubistva. Ubio je oca koji mu je tukao majku. Ne zna šta će dalje, tek će da smisli.

Najgori scenario nije jedini. Urlanje nije rešenje, Batine nisu izašle iz raja. Ti nisi tako dobar roditelj ako si u sebi odgovorio sa DA na neko pitanje. Ako se iskreno kaješ za neko DA, onda ćeš tek biti, dobar roditelj!

Dete odraste i ode, a kakve će uspomene poneti sa sobom, zavisi velikim delom, samo od tebe!


.
Foto: pixabay

No comments