Header Ads

Fizički rad VS Umni rad

Bob radi na gradilištu više od dvadeset godina. Od pre nekih pet priključio se timu koji pravi mostove. On, negde u suštini, voli svoj posao, iako je težak, naporan i stresan. Sve mu je to, sa godinama, dojadilo. Svako jutro ustaje pre zore, jer mu radno vreme počinje već u sedam ujutru i do tri popodne Bob neumorno radi sve što je potrebno. Svako bi rekao neumorno, jer on to ne pokazuje na svom licu. Uvek je blago nasmejan, spreman za rad, za pomoć kolegama. Kao i kada dođe kući, on zna da pomogne svojoj ženi, da pričuva svoje unuke ako zatreba. On se ne žali mnogo, iako se u poslednje vreme često dešava da jedva ujutru ustaje iz kreveta zbog bolova u leđima, iako je primetio koliko noge umeju da mu otektnu. On se ne žali, ćuti i radi. Tako će i biti, do penzije. Još koju godinu. 

Ben već desetak godina godina radi kao web dizajner u jednoj jakoj i uglednoj firmi u glavnom gradu. Od pre nekih par meseci, unapređen je, što podrazumeva više obaveza za istu platu, ali ne žali se, jer zna da će se njegov rad isplatiti kad tad. On nema sredstava da iznajmljuje stan u centru, blizu firme, već živi na obodu grada, što znači da ustaje u zoru da bi na vreme došao na posao koji počinje u 8 ujutru. Svi ga znaju kao dobrog i vrednog radnika, a pored toga i kao vedru i pozitvnu osobu. Ume on da se iznervira kada ga šef kudi, ume i da se naljuti na neodgovornog kolegu, ali u njemu sve te negativne emocije, nekako brzo prođu. On svoj radni dan obavlja najbolje što može i kući, iako vidno umoran, dolazi sa osmehom i sa željom da se igra sa svojim malim detetom. Ben je primetio da ga sve češće bole leđa i da mu je sve teže da bude u sedećem položaju, ali izdržaće, zna šta je uzrok.

Dva nepoznata muškarca sede u čekaonici i čekaju da ih lekar prozove na pregled. Oni će se upoznati i to veoma dobro, jer će zajedno mesec dana ići svaki dan na važbe kod istog fizioterapeuta. Bob i Ben će se sprijateljiti uprkos razlici u godinama, stepenu obrazovanja. 

Njih je spojila ista bol, nastala od sličnih uzroka. Bob godinama fizički radi u povijenom položaju, a Ben godinama umno radi u sedećem položaju. Bol je negativna stvar koja ih je navela na isti put, ali njihova pozitivna mišljenja su ta koja su njihovo prijateljstvo sačuvala na tom putu. Ben ne ponižava Boba, jer je građevinski radnik, niti Bob misli da unmi rad nije ništa naspram fizičkog. Oni se bore za sebe i porodicu na najbolji mogući način, pošteno i odgovorno i ne pocenjuju ničiji rad. 

Bob sada voli da tera Bena da idu sa porodicama u neke duge šetnje u obilazak mostova koje je on gradio, a Ben Boba da idu svi zajedno u pozorišta, bioskope, restorane. Oni imaju različita interesovanja koja međusobno poštuju i to je ono što će njihovo prijateljstvo vezati zauvek.  

Rad čini čoveka, a da li će se neko odlučiti da mu primaran bude umski ili fizički je nebitno. Bitno je da poštujemo tuđe odluke i da pozitivnim mislima i delima pomognemo drugima, a tada smo već pomogli i sebi. Svaki rad je važan i potreban, a podele su suvišne! Šta vas boli?
Foto: pixabay

2 comments: