Header Ads

Vladavina štrebera u osnovnim i srednjim školama

I sada ta čuvena i odvratna rečenica: U moje vreme, tj. u vreme kada sam ja pohađala srednju i osnovnu školu, deca kojima je bila prikačena ta, ne tako laskava, etiketa štrebera, nisu bili popularni među decom u školi. Delili smo ih u dve vrste, prvi si bili oni koji su bili dobrice i koji su svima pomagali u razredu: svima su radili domaće zadatke, pomagali im oko prepisivanja i neomorno im odgovarali na pitanje: Šta imamo da učimo za sutra?

Njih su svi voleli, nebitno da li iz interesa ili su ih stvarno gotivili, bitno je da ih nisu mrzeli, a samim tim, nisu ih ni mnogo maltretirali. Jesu neki u početku, ali kada su uvideli da od njih imaju velike koristi, prestali su. Ona druga, potpuno nepopularna grupa dece bila su ona deca koja su imala sve petice uvek i koja su se time hvalila na sva usta i nikada nikome nisu hteli da pomognu. Naprotiv, čak i pri najneprimetnijem pogledu ka njihovom radu ma kontrolnom, oni bi dramili i tužakali se.

Ne znam za sigurno koliko se toga promenilo sada i među današnjim tinejdžerima, ali mi se čini da danas štreberi dobijaju na popularnosti više nego ikad.

Ranije su bila "kul" deca koja su bežala iz škole, koja su ređala kečeve i dobacivala razne gluposti profesorima i nastavnicima na sred časa. Većina dece se divila njihovoj "hrabrosti" da se suprotstave nastavnicima, roditeljima i generalno pravilima pod kojim deca i tinejdžeri u školi moraju da se povinuju. Ono što je istina je da tu nije u pitanju nikakva hrabrost već samo klinački bunt koji se obično lako ugasi tatinim kaišem ili kaznom. 

Danas doduše štreberi su shvatili jednu važnu stvar i maksimalno je koriste, a to je: ako imaš dobre ocene, sve ti je oprošteno! Kakva dobra manipulacija od tako mladih ljudi; svaka čast! Kažem svaka čast, jer ona u velikom broju slučajeva upali.

Pre nekih desetak godina u školskim klupama sedeli su mali, neprihvaćeni i nepopularni pametnjakovići na čiju pojavu niko ne bi reagovao osim kada bi trebalo da im pomognu oko domaćeg ili ako žele da se svađaju sa njim kada ih tužakaju. Danas, u tim istim klupama sede mali ljudi sa istom etiketom, ali joj je značenje mnogo moćnije. I ta deca sada beže sa časova kao i ova druga, biju se, svađaju se, ali opet bolje prolaze od svih, jer imaju odlične ocene.

Hmm, neki su tu kriterijumi poljuljani i neki se u popularnost odlično prilagođavaju.
Ono što je na kraju najbitnije, to je da ma kakve ocene imate i ma koliko vi bili popularni, jedino što će se uvek pamtiti je kakav ste bili čovek, nebitno da li ste štreber ili ne!

Foto: pixabay




No comments