Header Ads

Kako steći radno iskustvo još na studijama?

Kada se samo setim svog početnog entuzijazma prvog dana na fakultetu dođe mi da se smejem i da plačem u isto vreme. Verujem da je tako većini studenata koji studiraju ne tako profitabilne fakultete u Srbiji, a danas je to većina nažalost. Naravno, ja se danas neću baviti tim pitanjem šta bi trebalo da studirate, već kako možete pomoći sebi da se usavršavate i da uz diplomu imate i kakvo takvo iskustvo koje vam može mnogo pomoći u zaposlenju. Takođe, neću danas pričati o full time poslovima, već o onim koje možete raditi uporedo sa bolonjskim sistemom studija.
Koliko i zašto je važno volontirati, raditi honorarno tokom studija ili dok tražite sigurniji posao možete poslušati u videu na kraju teksta, a sad se bacamo na konkretne poslove i volontiranje, tj. na sve ono što vam može pomoći u usavršavanju.

Volontiranje


Volontiranje može biti neplaćeno, a i može sadržati neku nadoknadu, međutim, kod volintiranja, neka vam novac ne bude motiv, već vlastito iskustvo u nekom radu (jer je i volonterski rad ipak rad). Kada poslodavac pogleda vaš cv i kada vidi pun odeljak sa volonterskim stažom, sigurno ćete mu biti primamljiviji nego neko ko ga nema.



Šta možete raditi?

- Pisanje: postoji mnogo portala koji traže ljude koji žele da pišu za njih.
- Uređivanje sajta
- Pomoć na terenu (azili za životinje, radne organizacije za pomoć ljudima, volontiranje na festivalima)
- Projekti na vašem faklultetu: uključite se i učestvujte u brojnim projektima koji organizuju vaši profesori i asistenti, a koji nisu vezani za ocenjivanje. (npr. za noć muzeja mnogi faklulteti imaju razne akcije)

Honorarni poslovi

Ova vrsta poslova su oni koji imaju fleksibilno radno vreme koje možete prilagođavati vašim obavezama na faklultetu:

Šta možete raditi?

Prvo se možete informisati na mnogim studentskim službama koje imaju listu poslova za studente, jedino što se ove službe plaćaju, tj obično uzimaju neki procenat od zarade, pa ako vam to ne odgovara, bacite se sami na potragu.


- Call centri, mnogi imaju fleksibilno radno vreme i super je za one koji imaju znanje više od jednog jezika.
- Anketiranje: imate one ankete koje radite od vrata do vrata, a imate i one koje vi popunjavate na netu, mada se od njih ne može mnogo zaraditi, ali što da ne.
- Promoteri: možete se prijaviti da radite kao promoteri za mnoge firme, brendove, sajmove.
- Šetnja pasa: ovo je danas mnogo popularno u većim gradovima i može se zaraditi in džeparac.
- Web dizajn i uređivanje sajtova
- Freelansing
- Razni sezonski fizički poslovi

Prakse i kursevi

Raspitajte se na vašem faklutetu i pronađite prakse u vašoj struci, a ako vaš fakultet nema direktno organizivanje prksi, onda googlajte, jer mnogo  firmi možda baš vaše struke prima praktikante na nekoliko meseci. Takođe, ako želite da oprobate u nečem novom ili da nadogradite svoje znanje pored faksa potražite kurseve na koje see možete prijaviti, mnogi su besplatni ili dosta pristupačni za studente. Neke možete pohađati čak iz vaše sebe online.



 Radionice, seminari

Ako ipak nemate vremena da nešto konkretno radite pored učenja, možete vikendom odvojiti vreme za razne seminare i radionice, koje mogu dosta doprineti vašem usavršavanju, cv-ju, upoznavanjem novih, poslovnih ljudi koji vam u budućnosti mogu pomoći da se zaposlite. 




Ne zaboravite, diplomu danas mnogi imaju, stoga, dodatno usavršavanje i rad je ključ pronalaska posla. Ne libite se da volontirate, da se uključujete u projekte i da se posvećujete nekom radu koji nema trajanje 8 sati, jer svako iskustvo je dragoceno i pomoći će vam u pronalaženju budućeg stalnog zaposlenja.









No comments