Header Ads

Da li je svaka tinejdž tema odraslima tabu tema?


Verovatno je tačno da je danas mali broj tema tabu tema. Ovo je ispravno samo kada se uzme u obzir razgovor među vršnjacima. Večina tih razgovora je nekad i previše otvorena, naginje ka granicama neukusa, ali to je sve normalno, kažu. Granice se pomeraju iz godine u godinu i prilagođavamo se na to svi koji želimo.

Šta je sa otvorenošću i razmenom mišljenja između osoba koje su po godinama dosta različite? Normalno je da nećete o sexu pričati na isti način sa prijateljima, roditeljima i dedom, ali ima li nešto osim krajnosti u današnjoj komunikaciji?

Kada jedna grupa prosečnih tinejdžera razgovara o "tabu" temama, u većini slučajeva, nema tu ni t od tabua. I to je donekle u redu. Međutim, kada o toj istoj temi treba ili žele da popričaju sa starijim bratom, sestrom, roditeljima, onda je ta ista tema, u dosta slučajeva, tabu tema. Dođosmo do toga da je jedna tema u jednom slučaju tabu, a u drugom nije. Ovo nikako ne može da bude ispravno. Ili jesi ili nisi.

Ovaj problemčić bi trebalo da pogledamo iz drugog ugla, a to je ugao komunikacije. Pre nego što dete postane tinejdžer ono nema toliko izraženu stidljivost i sme roditelje i starije od sebe da pita mnogo toga pa i neke "sramotne" stvari. U tim situacijama se većina odraslih smeje "hahahhhhaahaa kako je sladak", pa taj "biser" prepričavaju komšijama i kolegama kao nešto slatko i smešno. Dete to nije imalo na umu, već je želelo neki jednostavan i njemu razumljiv odgovor. Kada se ovakve situacije ponove par puta, neko dete će verovatno prestati vremenom da postavlja pitanja, jer neće želeti da mu se drugi smeju ili da ga časte rečenicom "objasniću ti kad porasteš" ili "otkud ja znam". Kada dovoljan broj puta ovo čujete, sasvim je normalno da ćete u glavi imati jednu fiočicu "zabranjenih" pitanja i verovatno ćete vremenom prestati da ih postavljate. 

Kada ovo "povučeno" dete postane tinejdžer koji, kao i većina tinejdžera, ne želi da se nešto preterano druži sa roditeljima, koji ima svoj svet i kojeg niko ne razume, onda se odgovori na ova pitanja traže kod (neinformisanih) vršnjaka ili što je danas popularnije, na internetu.

Mislim da je jasno. Kada odgovori dolaze iz pogrešnih izvora i kada se tinejdžer o životnim stvarima ("tabu" temama) obrazuje preko interneta ili drugog tinejdžera, zašto se onda odrasli pitaju: "zašto on/ona ne želi da priča sa mnom?"

Nije ni jedna tema tabu ako joj se pravilno pristupa, nije većina tinejdžera "bezobrazna" i neuviđajna, jer su oni tako odlučili. Deca dok su mala uče gledajući i kopirajući, to ne sme da se zaboravi!

Ne kudite tinejdžerke što prate Zoranu, niti tinejdžere što listaju porno časopise, to nije ništa nenormalno, već sedite sa njima, ohrabrite ih da vas pitaju sve i spremite prave i iskrene odgovore na "tabu" pitanja.


O čemu vi želite da popričate sa svojim tinejdžerom?
Šta vi nikada niste pitali vaše roditelje, a mislite da je trebalo?


Foto: pixabay



No comments