Header Ads

Šta "Stranger things" i Platon imaju zajedničko?

Stranger Things je Netflix-ova nova serija o klincima koji se bore protiv zla. Zvuči kliše, zvuči nezanimljivo na prvu, ali nije tako. Borba klinaca od po 11ak godina protiv jednog ogromnog čudovišta ne zvuči ni malo obećavajuće. Šta je tu tako zanimljivo?

Preokret koji ima ova serija podsetilo me je na nešto što verujem da nije 99% posto ljudi, a to je na jedno od Platonovih učenja? O čemu ja to sad pričam?

Stranger Things nas uvodi u jednu priču koja nam pokazuje da se ljudi bore u ovom svetu sa nečim što je iz potpuno drugog. Možete li vi samo da zamislite da pored našeg univerzuma postoji još jedan parelelni koji je kopija ovog našeg? Ili je taj koji smo pronašli ustvari pravi, a naš kopija tog? HM? Pretpostavljam da možete, e pa i Platon je mogao, mnogo godina pre nas, čak je i govorio da je tako nešto neophodno! O čemu se radi?

Svi koji su gledali seriju znaju o čemu pišem i na kakav dodir sa drugim svetom mislim, ali znate li za Platovo učenje o idejama i o njegovom čuvenom mitu o Pećini? Ako ne znate, nastavite da čitate, a i ako znate, nastavite da čitate da vidite šta je slično i koja me pitanja muče?

Platon nas je učio da je NAŠ, realan svet samo jedna (ne tako savršena) kopija sveta ideja. Svet ideja je onaj do kojeg nam filozofija pomaže da stignemo i onaj u odnosu na koji mi procenjujemo ovozemaljske stavari. S tim u vezi, najviša ideja je ideja dobra, pa onda na osnovu nje procenjujemo dobro. Slično je i sa svim ostalim, sa pravdom, hrabrosti i sl.

Kakvo je onda naše saznanje svega ako mi živimo samo u jednoj kopiji pravog sveta? Njegov odgovor bi bio, kao čovek u pećini. Mit o pećini je napoznatiji Platovov mit koji nam pokazuje kakvo saznanje čovek ima na ovom svetu: čovek koji je u pećini od rođenja, on može samo da vidi siluete stvarnosti i on ne zna ni za šta drugo. Onaj najhrabriji će pokidati "lance" neznanja u kojima se nalazi i pobećiće iz pećine, željan da pronađe i proba nešto novo - da izađe iz svoje zone komfora. On izlazi iz pećine i prvo šta ga zabljesne je svetlost, Sunčeva svetlost koja ga opčini. Zatim, on može da vidi i ostale stavari koje se nalaze u svetu i da vidi to kakve one zaista jesu, a ne da ih zna samo kao siluete na zidu pećine.


Dakle, čovek samo uz pomoć filozofije može doći do pravog saznanja, može raskinuti svoje lance i otkriti pravi svet - svet ideja? Šta to moraju da urade junaci serije Strangers Things da bi pobedili zlo koje ih proganja (Platon bi možda ovo zlo nazvao nezanje)? Oni moraju da pronađu drugi svet , da odbace sve ono u što su do sada verovali i da krenu u potragu za nečim drugim koje je opet toliko slično omome što već znamo, a u isto vreme i tako drugačjije. U seriji jedino ne znam kako bih se opredelila za to koji je svet kopija? Negde nas serija navodi da pomislimo da je naš svet realan svet, a da je svet gde živi čudovište sve kopija. Platon se ne bi složio sa tim! Jer, ako čudovište poistovetimo sa neznanjem, a neznanje se kod Platona nalazi u realnom svetu gde mi živimo, onda je naš svet taj koji je kopija realnosti?

Šta vi mislite o tome? Znate li gde živite????

Video o ovoj temi:


Izvor fotki:
http://www.polygon.com/2016/6/10/11906326/stranger-things-trailer-stephen-king-netflix
http://cameralucida.net/test/index.php?option=com_content&view=article&id=513:platonova-peina-1&catid=20:cl-18-19&Itemid=9



2 comments:

  1. Divan post!Baš si se potrudila da ga napišeš!Sada ću ti dati samo nekoliko saveta za blog. :)
    1.Ja sam osoba koja nevoli šarene pozadine,tako da bih ti preporučila da staviš belu.Takođe,bela pozadine će privući najviše članova. <3
    2.Potrudi se da ti slike budu većeg formata.Ovako su premale,jedva se nešto vidi. <3
    3.Stavljaj malo više slika u post. :)

    Ako imaš bilo kakvih pitanja,javi mi se na mail : anastasjamilic@gmail.com
    Ljubim te,imaš podršku od mene. :*

    anastasjastyles.blogspot.ba <----------- novi post

    ReplyDelete