Header Ads

Recite NE odlaganju - kolab sa Željka Pavlović Blog

Koliko puta u toku dana primetite da ste nešto zaboravili da uradite? Ili primetite koliko vam nagomilavanje stvari, posla, obaveza uništava dan. Sve je to, jer ste ono što ste mogli danas, ipak ostavili za sutra. Za prekosutra, sledeću nedelju.

Danas ćemo pričati o 3 stvari koje možete uraditi za nekoliko minuta i koje će vam mnogo pomoći u organizaciji i nekoj dozi lenjosti i odlaganja koju ima skoro svako  od nas.


1. Navijte alarm


Alarm ne morate navijati samo za vreme kada bi trebalo da se probudite, već da ga koristite za bilo kakav podsetnik. Ako imate neki važan sastanak, datum koji treba da zapamtite, podsetite sami sebe tako što ćete naviti alarm i tako sigurno nećete smetnuti sa uma neki važan datum. 


Takođe, ovo može da se odnosi na stvari koje bi trebalo da uradite sutra ili neki drugi dan. Meni to najviše pomaže, pogotovo za pisanje i za pravljenje rasporeda u pisanju. Jednostavno je, za sve što planirate narednih dana, a ne želite da zaboravite, navijte alarm i njegovo zvono će vas sigurno podsetiti na vaše obaveze, isto kao što vas i probudi. 

2. Priremite se


Pisanje iscrpnih planova za naredne dane je nepotrebno. Biznis planovi jedino funkcionišu u poslu, ali za svakodnevne aktivnosti i planiranje vašeg dana vam ne treba duže od 5 minuta. Sedite, zapišite prvo "obavezne" obaveze. zatim one koje nisu obavezne, a želite da ih uradite taj dan. I zatim one koje planirate da uradite, ali mogu da sačekaju i drugi dan - koje nisu prioritetne. 


Na ovaj način, tj. sa određivanjem prioriteta vaših obaveza vi ćete biti efikasiji i organizovaniji u vašem radu, bile to školske, fakultetske ili poslovne obaveze. Pravljenje tabelica u ovom slučaju može, takođe, biti od pomoći, a i preglednije je. Odvojite 5 minuta, budite kreativni i priremite se efektivno za naredni dan.

3. Pozovite prijatelja


Znate ono kada vam neko padne na pamet od vaših prijatelja ili porodice i zapitate se kako je ta osoba ili šta radi. Međutim, kažete sebi, ne mogu sad (z nekog razloga) javiću joj se kasnije, sutra, prekosutra i tako dan za danaom, pa se čujete sa tom osobom za mesec dana. Nema potreba da to odlažete. Ako mislite na nekoga i želite da se čujete sa nekim, uradite to, pozovite ga, pošaljite poruku, to će vam oduzeti nekoliko minuta. 


Dajte sebi oduška od učenja, posla, na par minuta i posvetite ih kvalitetno sa vašim bližnjima. Svaka pauza je dobrodošla, a svako prijateljstvo treba ceniti i negovati, a ne odlagati!


Iskoristite svaki minut vašeg života!


Tekst sa još 3 korisna saveta  pripremila vam je i Željka Pavlović na svom blogu. Tekst nađite ovde.

Fotke: pixabay

4 comments:

 1. Ćao Elvi,
  ovi saveti su veoma korisni, iako će ih mali broj ljudi zaista primiti k znanju.

  Savetovao bih samo čitaoce da što više čitaju (pogotovo ovakve stvari koje im mogu značiti) i da polako ali sigurno filtriraju sadržaj koji će ih svaki put naučiti nešto više.

  Inače sam tvoj izrazito veliki fan. :D

  ReplyDelete
 2. Veoma lepo i poucno i sasvim se slazem sa tobom da ne treba nista odlagati :)

  https://suzastil.blogspot.rs/

  ReplyDelete