Header Ads

Kako voleti sebe?









U svom trudu da svima izađemo u susret, da zadovoljimo svačije prohteve i da stignemo sve obaveze koje smo sami sebi i nametnuli mnogo nas zaboravi na samog sebe. Zaboravimo na to koliko smo sami sebi najbitniji. I to ne u nekom egocentričnom ili narcisoidnom smislu, već u onom zdravstvenom, optimističnom i umurujućem. Ako smo mi zaboravili na sami sebe, onda moramo sami i da se podsetimo.

Štedite sebe


Nekada se toliko zanesemo u planiranju, postavljanju ciljeva, da zaboravimo koliko stvari možemo, zaista, da postignemo. Toliko nas ponese motivacija ili inspiracija da sebi u tom poletu zadamo mnogo zadataka koje realno ne možemo da ispunimo. Da stvar bude gora, često sebi i zadamo neko nerealno vreme za ispunjenje samog zadatka, pa onda sebe još više pritiskamo i stresiramo, umesto da motivišemo. Nažalost, neretko se dešava i da pobrkamo motivaciju sa pritiskom. Sve ovo dovodi do neproduktivnosti, do loših rezultata i do loših emocijama u nama.


Štedite sebe, ne namećite sebi više od onoga što duboko u sebi znate da ne možete da ispunite. Nije voljenje sebe samo rad na sebi, već i štednja. Koliko štedimo sebe zavisi od osobe do osobe i do godina u kojima se nalazimo. Kada vidite da vam je plan, na kom ste, zadaje pritisak, stvara stres, anksioznost, zakočite malo. To nije znak da bi trebalo da odustanete, već znak da niste sve isplanirali kako bi trebalo, odnosno, kako vama odgovara. Vratite se na početnu tačku i pogledajte šta ste loše predvideli: vreme za ispunjenje plana, put do cilja i slično. Čim se stvara stres, znači da nešto ne štima. Popravljanje plana, a i odustajanje od njega kada vidite da više ne možete, nije poraz, već pokazatelj da ne želite da mučite i silite se. Dok je sve to znak da volite sebe!

Odmarajte se


Odmaranje i štednja samog sebe je slična stvar, ali želim da razjasnim u kojim situacijama je različita. Kada nešto isplanirate i vidite da ste sebi zadali previsoke ciljeve, kao u prvom primeru, tada treba da zastanete i da isplanirate nove korake, kako biste poštedeli sebe dodatnog stresa. Međutim, isplanirani odmor od posla, škole, fakulteta, treba upravo to i da bude, a ne vreme za neki drugi rad. Svakom telu, svakoj duši, svakoj psihi, treba odmor, bar nekoliko nedelja godišnje, vreme kada nećete raditi baš ništa, osim onih poslova za osnovne živote potrebe.

Dakle, kad kažem odmarajte se, to stvarno i mislim, jer će vam vaše zdravlje biti zahvalno. Nemojte vaš ceo godišnji odmor koristiti za sređivanje kuće, krećenje, učenje, ili bilo kakav rad. Odvojite sebi bar jednu nedelju od odmora, gde ćete raditi ono što vašem umu i telu tako treba, raditi ništa - sem uživanja bez ikakvog naprezanja. Pozovite prijatelje, izađite, šetajte, čitajte za dušu, opustite se. Kada napunite baterije, bićete mnogo produktivniji nego da se niste odmorili uopšte. Čoveka jeste stvorio rad, ali imamo svoje granice!




Pravite planove


Napraviti dobar plan je prava mala nauka. Kao što se pokazalo u prvom primeru, ako je plan loš, to može negativno uticati na vas, a ako nešto negativno utiče na vas, čemu sve to? Pravite plan po sebi, a ne po očekivanju drugih. Neka vaši planovi budu usmereni ka vašim mogućnostima, a ne da se vi usmeravate po nekim planovima.

Kada napravite plan koji vam odgovara svaki korak tog plana će vam doneti: radost, olakšanje, sreću. Ako vidite da ne ide u tom smeru, menjajte plan, a ne sebe kao početnu tačku i ne cilj kao poslednju. Vaši ciljevi su tu, stoje i čekaju da ih ispunite i dodirnete, a na vama je da li će vam taj cilj u trenutku dodira biti neizmerna sreća, kao kada ste počeli da ga planirate, ili će biti samo odrađen posao iscrpljenog i nesrećnog čoveka, potpuno suprotno od onoga što ste zamišljali na početku.

Uveseljavajte sebe


Uveseliti sebe ne znači samo kupiti sebi nešto, otići kod frizera ili zaraditi nešto materijalno. Materijalno bi trebalo da se dopuni nečim što je i za našu dušu i nešto što će nas usrećiti na duže staze. Obradujte sebe bioskopom, pozorištem, dobrom knjigom. Idite na koncert vašeg omiljenog muzičara, skupljajte novac za destinaciju koju ste uvek želeli da posetite. 


Takođe, postoji i ono što ne može novac da priušti, a i dalje uveseljava kao ništa na svetu. Pozovite vaše prijatelje, radujte im se, grlite svog partnera, smejte se sa njim. Pomozite vašem detetu u rešavanju njihovim "malih problema", pomozite nekome koje je pomoć potrebna. Ova dela koja sami proizvodimo, bez ijednog dinara, uzbuđuju našu dušu i veličaju naš kao dobre i poštene ljude.

Poštujte sebe


Ako se pitate kako poštovati sebe, onda primenite sve što je već ranije napisano i to znači da ste osoba koja izuzetno poštuje sebe. Osoba koja poštuje svoje potrebe, a u isto vreme poštuje i ne remeti druge u svojoj oklolini je ona koja je dobra, a ona koja je svesna toga je i srećna osoba. 

fotke: pixabay

No comments