Header Ads

3 rečenice pesimista koje svakodnevno čujemo


Pesimizam je mišljenje koji zauzimaju pojedinci gde tvrde da život nije vredan življenja iz raznih razloga, da je tuga neibežna, da je sreća kratkog roka ili da je ovaj svet najgori od svih mogućih. Pesimisti nemaju jaku volju za življenjem, ali imaju jaku volju da prekore svaku rečenicu koju optimista iskaže. Koje su to rečenice koje čujemo svakodnevno od pesimističnih osoba i da li su one toliko istinite koliko se mogu činiti?

1. Ako ne očekuješ puno, nećeš se puno ni razočarati!


Klasika za pesimistično ponašanje je suzdržavanje od velikih očekivanja. Zašto? Njihov odgovor je jasan: ako malo očekuješ, nećeš se ni mnogo razočarati. Ova rečenica je tačna. Nema ničega neispravnog u njoj samoj po sebi. Međutim, šta se iza nje krije?

Ako se suzdržavamo ceo život da ne očekujemo puno to znači da nama vlada strah. Strah od neuspeha. Stah od razočaranja. To znači, takođe, da mi stalno potiskujemo naše snove, sanjarenja o velikom uspehu, filmskoj ljubavi i obilju, samo, jer se plašimo budućnsti gde to možda nećemo ostvariti. Ne krije li se ovde anksiozni strah od toga šta bi bilo kad bi bilo?

U konstantnom bežanju od razočaranja, nema mesta sreći!

Još jedna važna stvar u ovoj rečenice je: gde je u njoj sreća? Gde je u njoj potraga za sopstvenom srećom? U ovoj rečenici i u mislima koje ona pruža nigde nema mesta istinskoj radosti, već je otvorena samo ona mogućnost da se ne razočaramo. Fokus je na razočaranju, a ne na potrazi za srećom, uspehom i ljubavi.


Dakle, ako vam je sve vreme fokus na razočaranju, a ne na sreći, do sreće ćete zaista i teško doći, ako je uopšte pronađete. Ako se i desi da je pronađete uprkos pesimizmu nećete umeti da joj se istinski radujete i da cenite njeno prisustvo, pa će ona veoma brzo nestati. 

2. Nakon sreće mora doći i nesreća!


Pesimisti se plaše da se mnogo smeju, da se prepuste konstantnom osećaju sreće, jer su navikli da im nešto stalno govori: "Ne preteruj posle ćeš plakati.". Ove rečenice javljaju se, jer smo mnogi od nas odrasli uz čuvene: "Od igračke biće plačke!", "Mnogo se smeješ, sutra ćeš plakati!" i slične. 

Starije osobe koje su nam ovo govorile od malih nogu nisu ni svesne koliko neka negativna rečenica može jako da se ureže u naše pamćenje i da nas kasnije progoni čitavog života. Može da od nas stvori pesimistu koji svoje mišljenje nadograđuje uravo po tim rečenicama koje je čuo i zapamtio kao dete.

Tvrdnja da nakon sreće mora doći i neka nesreća je isto onoliko verovatna koliko i tvrdnja da ne mora doći.

Te rečenice su bile znak za kočenje, znak za ne preterivanje u nečemu. Njihovim nadograđivanjem mi upravo samo potvrđujemo našu misao. Još veća potvrda javlja se kada u iskustvu te rečenice nađemo kao tačne. Kako? Naravno da se desilo da smo se jednom igrali i da smo se povredili, pa da smo zbog toga plakali. I dva puta, i tri i petnaest. U tim situacijama kada prepoznamo ono na šta smo bili upozoreni, nama se odmah javlja ta rečenica, stoga je u sebi prepoznajmo i potvrđujemo. I tako svaki put.



Međutim, šta je sa svim onim danima kada smo se igrali, a da nakon toga nismo plakali? Da li smo tada mislili o toj rečenici? Naravno da nismo, jer nam je tada fokus bio na igranju, a ne na plaču i pošto plača nje ni bilo, nije nam se javilo kao potvrda. Nažalost, nismo imali ni nekoga da nas fokusira na to i da nam kaže: "Hej, vidi kako si srećan dok se igraš!", već se većina roditelja najčešće i sama samo fokusira  na to da detetu skrene pažnju na negativne potencijalne posledice, dok pozitivne, čak ni aktuelne, ne stavlja detetu u fokus, jer je dete tada bezbedno. Nebezbednost nije važnije od bezbednosti i mora se na obe fokusirati podjednako da bi dete imalo balans u mislima kada odraste! 

3. Ja nisam pesimista, ja sam samo realan!


Naravno, ono što možemo najčešće čuti od većine pesimista, je to da oni nisu mračni, nisu negativni, već da su realni. Njihova omiljena misija je da naglase i da pokušaju da svakom optimisti objasne da su oni u pravu i da optimista mora da se "spusti na zemlju". Zašto? Previše će se razočarati, patiće, život je borba, život nije tako ružičast, za sreću moraš mnogo da radiš, do novca je teško doći, prava ljubav postoji samo na filmu...

Ako govorimo o tome ko je realan, govorimo o nečijoj perspektivi, a ne o objektivnoj realnosti.

I znate šta, oni su u pravu. U njihovom negativnom svetu koji oni proživljavaju svaki dan oni jesu u pravu: oni do novca teško i dolaze, oni pravu ljubav i nalaze samo na filmu... Kada se i desi da lako dođu do novca, oni to neće staviti u fokus o kojem će misliti, jer je njima fokus uvek samo na tome da je do novca teško doći i da za njega moraju da se pomuče. 


Optimistički svet je za njih nepoznat i netačan koliko je za optimistu nepoznat i strašan pesimistički. Ne možete jedno drugo uveriti da ste u pravu koliko god se trudili. Takve rasprave i takve svađe su neplodne. Nemaju nikakvu svrhu i ništa se njima ne postiže. 

Da li je pesimizam relan? Za mene sada, koja sam postala optimista pre dve godine, nikako nije. Za mene, koja sam pre dve i više godina, bila težak pesimista i hejter, itekako jeste. Sve do vašeg ugla gledanja!

Fotke: pixabay

2 comments:

  1. Svatko tko danas čita ovo svjedočanstvo trebao bi slaviti sa mnom i mojom obitelji jer je sve počelo kao šala za neke ljude koji su rekli da je to nemoguće. Moje ime je Ahha i ja sam iz Isreala. Ali selim se u Chicago u SAD sa suprugom. Sretno sam oženjen, imam dvoje djece i ljupku ženu. Nešto strašno dogodilo se mojoj obitelji kada sam ostao bez posla, a supruga otišla od kuće jer se nisam mogao brinuti o sebi i potrebama svoje obitelji. Njezina i moja djeca u tom trenutku. Nijedna žena me ne podržava da se dobro brinem o djeci. Pokušavam poslati probnu poruku svojoj ženi, ali ona me sprječava da razgovaram s njom. Pokušavam razgovarati s njezinim prijateljem i obitelji, ali ipak znam da mi se može pomoći i prijavio sam se kasnije toliko prijatelja, ali me ipak nisu zvali, dok ne dođe vjerni dan koji nikad u životu neću zaboraviti. Kad sam sreo starog prijatelja koji mi je objasnio sve moje poteškoće i rekao mi je o velikom čovjeku koji mu je pomogao da dobije dobar posao u Coca Coli i rekao mi je da je čarobnjak, ali ja sam osoba koja nikad ne vjeruje u pravopisu ali sam odlučio probati i DrAlaba me uputio i pokazao mi što da radim na ovih sedam dana obroka. Pratim sve upute i dobro radim ono što je tražio od mene. DrAlaba se pobrinuo da sve prođe kako treba i da će me supruga ponovno vidjeti nakon predivnog DrAlabinog djela. Supruga me nazvala s nepoznatog broja i ispričala mi se i rekla mi da joj jako nedostajem ja i naša djeca i moja žena što se vraćam kući. I nakon dva dana nazvao me prijatelj koji mi je poslao pismo zahvalnosti, sada sam menadžer Paragona u SAD-u. Savjetujem vam da ako imate problema pošaljite poruku na ovaj email: dralaba3000@gmail.com ili WhatsApp na telefon +1(425) 477-2744 i dobit ćete najbolji rezultat. Uzmite stvari zdravo za gotovo i to će vam oduzeti. Želim vam najbolje.

    ReplyDelete
  2. zdravo prijatelju bila sam povrijeđena i slomljena srca kada se prije sedam mjeseci u mom braku dogodio jako veliki problem između mene i mog muža. toliko strašno da je odnio slučaj na sud radi razvoda. rekao je da više nikad ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo preklinjanja, ali bezuspješno. a on je potvrdio da je donio odluku i da me više nikad ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim muža da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno učinio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. DR APATA. Sljedećeg jutra poslala sam e-mail na adresu koju mi ​​je dao, a čarolija me uvjerila da ću muža vratiti sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povišice, pa me sljedeća dva dana, začudo, zvao suprug koji me nije zvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se isti dan vratio, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača uroka. Dakle, savjetovat ću vas ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr apati na email: drapata4@gmail.com ili ga kontaktirajte na whatsapp i viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744.......

    ReplyDelete