Header Ads

Biti domaćica: Žrtva ili ne?


Mnogi karakterišu žene koje se odluče da se posvete porodici i poslovima u kući, kao one koje žrtvuju karijeru. Verovatno je da neke od njih tako i doživljavaju sebe. Međutim, mnoge žene koje se odluče za taj "poziv" one to itekako rade svesno, bez osećaja da će žrtvovati neki deo sebe.

Biti domaćica od davnina znači: žena koja gaji i vaspitava svoju decu i ona koja se potpuno brine o domaćinstvu. Dakle, ako pogledamo ovu definiciju vidimo da ove žene svakako imaju pune ruke posla. Njihov izbor je podjednako težak i izazovan kao i izbor žene koja radi u nekoj firmi. 

Biti žrtva znači da vas neko prisiljava na nešto, a sve dok same birate svoj put, vi niste žrtve.

Voditi kuću je biznis za sebe. U to spadaju: kompletni kućni poslovi, poslovi oko kuće, neretko vođenje računa o prihodima, nabavka sredstava za kuću, namirnica i slično. Nije li ovo posao koji mora da se kalkuliše i da se planira kao i svaki drugi?

Ono što razdvaja domaćice od žena koje rade u firmama je to što ove žene ne zarađuju direktno, tj. ne primaju nikakvu platu za svoj rad. One su finansijski zavisne od toga koliko zaradađuje njihov partner. Što je možda još i teži poduhvat, jer one moraju da raspoređuju taj jedan iznos na celo domaćinstvo. Dakle, ponovo kalkulacija i snalaženje.



Ranije, kada žene nisu toliko radile po firmama kao danas i kada su više žena bile domaćice lepše se mogao videti njihov doprinos društvu, a i samoj porodici. Mnogi udžbenici su pisani o tome kako biti dobra domaćica. Društvo im je posvećivalo vreme i davalo nekakvu zahvalnost. 

Danas, nažalost, društvo najviše osuđuje ove žene, smatrajući ih zastarelim i neobrazovanim. Te predrasude vode nas u osudu ovih žena. Kao da nekada ne razumemo kako je moguće da se neka žena opredelila da ne bude sekretarica, šefica, profesorka, doktorka... Kako je moguće da se ona opredelila da bude samo domaćica?

Okolina uvek osuđuje ono o čemu ne zna dovoljno.

Ovo samo polazi upravo od toga što ne shvatamo jasno šta znači biti domaćica i koliki posao i odgovornost podnose ove žene svaki dan. One su gazde same sebi i uspešne su u svom poslu koliko i bilo koja druga žena. Ako je toliko smešno i lako biti domaćica, da li bismo svi to mogli da budemo? Kako sve žene, tako i svi muškarci?



Teško, jer se posao "biti domaćica" uči kao i svaki drugi, stiče se iskustvo kao za svaku drugu poziciju i kao i u bilo kojem poslu, neko je u tome bolji, a neko lošiji. Gde je tu mesto žrtvama, osim ako se ona sama tako ne oseća? Teško da je ima, jer svaka žena koja se odlučila za ovaj životni put, je jednako zaposlena kao i svaka druga poslovna žena.


Svako svoju slobodu može da koristi kako želi i kako mu najviše prija.

Danas je lepota što mnoge od nas mogu da biraju, da li žele da rade u firmi ili žele da rade kod svoje kuće. Ta sloboda i ta odluka treba uvek da bude na nama samima, bez potrebe za ikakvom osudom okoline. U kom poslu se mi najispunjenije osećamo u njemu treba i da živimo i da uživamo.

Fotke: pixabay

3 comments:

  1. pozdrav prijatelju moje ime je Marija Josip, ja i moj suprug smo u braku već 10 godina i živjeli smo mirno do jednog vjernog dana, došao je kući zaista ljut pokušao sam saznati što se događa, a onda je podigao glas i pokušao se boriti sa mnom, pokušao sam sve što sam mogao da ga umirim, ali on je bio besan na mene bez razloga i rekao je da će se razvesti od mene, molila sam ga da mi kaže što se događa, sve što je mogao recite je li mu bilo dosta da trebam živjeti u njegovoj kući da me više ne želi u svom životu, plakao sam cijelu noć, zatim želim da kuća mojih prijatelja ostane tamo s njom i rekao sam joj što se dogodilo upoznajte me s dr. alabom koja je pomogla drugim ženama u istoj situaciji i to je ispalo dobro, prije svega nikad ne vjerujem, ali upravo sam rekla da bih trebala probati jer zaista toliko volim svog muža, pa sam ga kontaktirao i rekao mi je što da radim i učinio sam to, i poslao je snažnu molitvu koju sam morao izgovoriti u sredini noći dok je bacao ljubavnu čaroliju. Bilo je čudo 48 sati kasnije nazvao me jedini suprug rekavši mi da mu je žao što me želi natrag, bila sam tako sretna jer mi je dr. Alaba pomogao i obećao sam sebi da ću potrošiti ovaj testimoney širom svijeta kako bi ga drugi mogli vidjeti i kontaktirati ga, ako trebate pomoć, možete ga kontaktirati putem njegove gmail adrese dralaba3000@gmail.com ili ga možete dobiti putem whatsappa +2349039885856, on je pomoćnik kojeg je Bog poslao da vrati izgubljene ljubavnike i donijeti vam sreću.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prije svega hvala dr. Agbazara što mi je vratio mog ljubavnika unutar 48 sati. Nemam ništa za reći nego da ti se zahvalim i da ti javim da sam sretna.. Moj ljubavnik se bolje ponaša prema meni i sada provodi većinu vremena sa mnom govoreći mi koliko me voli nego ikad prije.. Ako imaš Za sve probleme s ljubavnikom kontaktirajte Dr.Agbazara putem e-pošte: ( agbazara@gmail.com ) ili ( WhatsApp +2348104102662 ) jer on je rješenje za sve probleme u vezi

      Delete
  2. zdravo prijatelju bila sam povrijeđena i slomljena srca kada se prije sedam mjeseci u mom braku dogodio jako veliki problem između mene i mog muža. toliko strašno da je odnio slučaj na sud radi razvoda. rekao je da više nikad ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo preklinjanja, ali bezuspješno. a on je potvrdio da je donio odluku i da me više nikad ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim muža da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno učinio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. DR APATA. Sljedećeg jutra poslala sam e-mail na adresu koju mi ​​je dao, a čarolija me uvjerila da ću muža vratiti sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povišice, pa me sljedeća dva dana, začudo, zvao suprug koji me nije zvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se isti dan vratio, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača uroka. Dakle, savjetovat ću vas ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr apati na email: drapata4@gmail.com ili ga kontaktirajte na whatsapp i viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744.......

    ReplyDelete