Header Ads

Ima li sreće u novcu?

Photo by Vitaly on Unsplash
Mnogima novac predstvalja nužno zlo u životu. Međutim, da li novac možemo nazvati zlom? Šta je on uopšte? Od davnina i pre nastanka novca, koji danas poznajemo kao takav, imali smo neke proizvode koje smo razmenjivali sa drugima u odnosu na naše potrebe. 

Dakle, ono što nam nije trebalo mi smo menjali sa drugima za ono što nam je bilo neophodno. Kasnije, sami smo proizvodili neke stvari koje bismo, ponovo, menjali sa drugima. Kao što vidite ta recipročnost koju nam je neka razmena donosila je za nas predstavljala nešto pozivitno. 

Recipročnost koju predstavlja novac danas, postoji od davnina i nije smatrana zlom.

Danas kada neki ljudi u velikim količinama imaju novac, a vi ga nemate, onda zavist pokreće vaše loše negativne emocije koje vi usmeravate prema novcu, da ne bi ispalo da ste zavidni. Novac kao takav nema nikakve veze sa tim. On će postojati nezavisno od toga da li vi mislite da je on loš ili dobar, a na vama je samo da li ćete ga posedovati.

Photo by Fabian Blank on Unsplash


Mnogi govore da bi oni voleli da novac ne postoji, jer u njemu nije sreća. Delimično se slažem, u novcu nema trajne sreće, ali neke siguno ima. Hajmo na prvi deo rečenice: voleli bi da novac ne postoji? Šta bi se u tom trenutku desilo? Kako biste jeli, gde biste živeli, kako biste nahranili vašu decu? Koliko god neki teoretičari govorili da je moguće društvo bez novca, ono je veoma teško izvodljivo i hajmo da se umesto nedostižih želja, vratimo na adaptaciju nas samih u ono što sada imamo i da izvučemo maksimalnu korist iz toga.

Novac donosi sreću indirektno, preko posrednika koji se zove osećaj sigurnosti.

Kakva je sreća u novcu? Kratkotrajna, ali je ima. Po meni, novac kao takav indirektno proizvodi sreću tako što u nama stvara osećaj sigurnosti koji nam proizvodi osećaj sreće. Taj osećaj je kratkog roka, u odnosu na ljubav na primer, ali ne možemo govoriti da on ne postoji. 

pixabay


Primer: ako vi danas zaradite pare i kupite sebi neku materijalnu stvar koju ste dugo želeli, sam taj osećaj da sebi možete da priuštite tu materijalnu stvar u vama izaziva osećaj sreće. Taj osećaj će proći brzo, ali nas je na trenutak usrećio. Kada imamo partnera kojeg volimo i koji voli nas, tada imamo kontinuirani osećaj sreće koji nas ne napušta tako brzo. Ovaj osećaj ljubavi je mnogo dublji od materijalnog, te zato u nama ostavlja dublji trag koji duže traje.

Ako smatrate da je novac zlo, on će vam i nanositi zlo.

Dakle, novac nije zlo po sebi, osim ako ga vi tako ne gledate. One osobe koje su istinski nesrećne neće gledati samo novac kao na zlo, već i na mnoge stvari koje su u svojoj biti neutralne, već su dobre ili loše u zavisnosti od toga kako ih mi koristimo: slično kao i internet.

Za vašu sreću najbolje je na novac gledati kao na sopstveni uspeh, kao na nešto što ste vi sebi obezbedili da bi  sebi olakšali život. Sve dok ga budete gledali kao zlo, ono će vama zlo i činiti. Naravno, novac nije jedini pokazatelj uspeha u životu, ali može biti vaš pozitivan oslonac.

4 comments:

  1. Čim sam videla tekst pomislila sam baš na ovo:
    Novac donosi sreću indirektno, preko posrednika koji se zove osećaj sigurnosti.
    I u tome je čitava mudrost.

    ReplyDelete
  2. Srećna sam što delimo mišljenje draga Negosava.
    Hvala na čitanju! <3

    ReplyDelete
  3. pozdrav prijatelju moje ime je Marija Josip, ja i moj suprug smo u braku već 10 godina i živjeli smo mirno do jednog vjernog dana, došao je kući zaista ljut pokušao sam saznati što se događa, a onda je podigao glas i pokušao se boriti sa mnom, pokušao sam sve što sam mogao da ga umirim, ali on je bio besan na mene bez razloga i rekao je da će se razvesti od mene, molila sam ga da mi kaže što se događa, sve što je mogao recite je li mu bilo dosta da trebam živjeti u njegovoj kući da me više ne želi u svom životu, plakao sam cijelu noć, zatim želim da kuća mojih prijatelja ostane tamo s njom i rekao sam joj što se dogodilo upoznajte me s dr. alabom koja je pomogla drugim ženama u istoj situaciji i to je ispalo dobro, prije svega nikad ne vjerujem, ali upravo sam rekla da bih trebala probati jer zaista toliko volim svog muža, pa sam ga kontaktirao i rekao mi je što da radim i učinio sam to, i poslao je snažnu molitvu koju sam morao izgovoriti u sredini noći dok je bacao ljubavnu čaroliju. Bilo je čudo 48 sati kasnije nazvao me jedini suprug rekavši mi da mu je žao što me želi natrag, bila sam tako sretna jer mi je dr. Alaba pomogao i obećao sam sebi da ću potrošiti ovaj testimoney širom svijeta kako bi ga drugi mogli vidjeti i kontaktirati ga, ako trebate pomoć, možete ga kontaktirati putem njegove gmail adrese dralaba3000@gmail.com ili ga možete dobiti putem whatsappa +2349039885856, on je pomoćnik kojeg je Bog poslao da vrati izgubljene ljubavnike i donijeti vam sreću.

    ReplyDelete
  4. Kako sam vratila svog razvedenog muža uz dobru pomoć ljubavne čarolije dr. ALABE... Zovem se Isabella Ethan. Kad sam pročitao svjedočanstvo na internetu o tome kako dr. ALABA, najsjajniji i najmoćniji bacač uroka pomaže vratiti muža koji se razvodi, LJUBAVNIKA. Pitao sam se kako to može biti istina, jer su me mnogi u prošlosti iznevjerili bez ikakvog rezultata. Samo sam pustio post i krenuo po forumu. Na moju obavijest opet ispod, neka osoba je objavila i rekla provjereni bacač uroka. Nakon što je pročitala poštu, bio je to isti čovjek dr. ALABA o kojoj je govorila. Tako da nemam izbora nego stvarno provjeriti kako on radi. Bila sam potpuno shrvana kad me napustio moj voljeni muž. Kao da je cijeli moj svijet nestajao u tuzi i boli. Znam da zvuči čudno, ali od svih čarolija koje sam kontaktirao, on je jedini koji je na mene ostavio dojam da sam toliko istinita i pouzdana. Više od njegovih riječi, vratio je mog muža i ostvario sve moje želje. Sada je vjeran, pazi na mene, svake nedjelje me nudi cvijećem, a često idemo u kino i restoran. moj muž je došao k meni i ispričao se za nepravdu koju je učinio i obećao da to više nikada neće učiniti. Od tada se sve vratilo u normalu. Moja obitelj i ja ponovno živimo sretno zajedno. Zauvijek ću biti zahvalan što sam svoj život pretvorio iz pakla u raj! vjerujem da tko god treba pomoć treba mu doći po pomoć. Neka te Bog i dalje koristi da spasi raskid. Svi koji imaju bračne probleme, probleme s razvodom, izgubljenog ljubavnika ili bilo kakve probleme u vezi, možete mu se obratiti (dralaba3000@gmail.com). Ili ga WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744

    ReplyDelete