Header Ads

Kako nam pesimizam preuzima život?


Sve je na nama. Ko god je svestan toga, zna koliko to može biti breme ili sreća. Međutim, i oni koji misle da u njihovom životu malo šta zavisi od njih samih, takođe, se nalaze u lošem položaju koji ih vodi u osećaj nemoći i beskorisnosti. Oni guše i paralizuju. 

Ipak, nekada je lakše za naše nevolje kriviti đavola, a za našu tugu lošeg prijatelja ili dečka. Mirnije se osećamo kada uverimo sebe da mi ništa nismo krivi i kada svu odgovornost prebacujemo na druge. Nebitno da li je ta osoba stvarna ili ne. 

Kada samo druge krivimo za našu tugu, idemo u pogrešnom smeru.


Pored toga što se na trenutak osećamo mirnije,  ubrzo shvatimo da smo nemoćni nad svojim životom. Zatvaramo se u čaure svoje sobe i gradimo zid oko sebe da nas više ništa ne bi povredilo kao tada. Smatramo da je i svaki novi pokušaj neprimeran, jer vodi jedino u nešto loše, jer ipak - "ja sebe ne mogu da zaštitim od zlih i od tuge..."


Pesimizam koji nastaje na ovaj način vodi nas u jednu tešku misaonu priču koja se hrani svakim našim strahovima koje smo ikada primetili. Jedan po jedan, oni isplivavaju na površinu naše svesti i pretvaraju je u negativnu - pesimističku.

Svako od nas je sigurno bar nekada pomisio nešto negativno, okrivio nekog drugog za svoju nevolju ili predugo razmišljao o svom strahu. Međutim, nije svako od nas ostao u tom stanju toliko da nas lagano izjedaju misli koje se odbijaju od ivice naše glave u krug, u krug, svakoga dana. 

Izvor našeg pesimizma leži u nama, skriven nagomilanim negativnim mislima, za čije postojanje optužujemo svet.

Često taj krug ume da bude sve samo ne krug, bude haotičan i nepredvidljiv. Toliko da više niste sigurni kada će osnovati svoj vrtlog. I tada, tražimo krivca van nas. Tražimo odgovornog za sve što nam se dešava van nas. Pokušavamo da se smirimo samo okrivljujući nekoga za naš vrtlog. Onaj koji se odvija u našoj glavi.

Vidimo li sada malo bolje? Mi mesecima, godinama, dozvoljavamo da u našoj glavi vrtlog negativnih misli opstane, a za to tražimo krivca napolju - van naše glave. Sve dok ga tamo budemo tražili, teško da ćemo ga naći. Možda i hoćemo, ali duboko u sebi znamo da su svi ti ljudi potpuno neodgovorni za ono što nam se dešava.



Znajući to u dubini sebe, na kratko se zadovoljimo pronalaženjem krivca. Kada osvestimo da ipak on nije kriv, tražimo drugog, pa trećeg, sledećeg i sve tako linijski, bez pravog smera. Pogubimo se u njemu ne videći izlaz iz naše situacije i lagano joj se prepuštamo kao da je to za nas normalno stanje. I jeste, jer smo mu se prilagodili, ali samo mi znamo koliko je ono teško za nas, iako to drugima ne želimo da priznamo, dok im se smejemo na svaku optimištičnu rečenicu. Govorimo im da su nerealni i da visoko lete, samo zato što smo mi zaboravili kako se poleće. 

Sve druge možeš obmanjivati, ali ne i samog sebe!

Kada svhvatimo, ako do toga dođe, da smo mi ti koji smo sami odsekli sopstvena krila, onda možemo tražiti vaš mir u pravom smeru. U smeru koji vodi ka nama samima. Ka našim sopstvenim mislima i emocijama. One su tu, u nama, samo su zbrkane i nabujale od toga što im nismo posvetili dovoljno pažnje. 

Bez obzira što smo ih zapostavili na kratko, pa i na duše, one su naše i vole nas i brzo će nam oprostiti. Kada ponovo mi budemo kočijaš koji je uzeo uzde u svoje ruke i usmeravao ih na put koji čini dobro nama samima, tada će svaka naša emocija raditi za nas najbolje što ume. I umesto što je lomila i davila danima, postaće izvor naše radosti do kraja našeg života.

Fotke: pixabay

4 comments:

  1. Zovem se Marija Josip, a suprug i ja smo u braku oko 6 godina. Bili smo u sretnom braku s dvoje djece, dječaka i djevojčicu. Prije 3 mjeseca počela sam primjećivati ​​neko neobično ponašanje od njega i nekoliko tjedana kasnije saznala sam da se moj suprug viđa s nekim drugim. Kasno je počeo dolaziti kući, više se nije brinuo ni za mene ni za djecu, ponekad izađe i ne dođe kući oko 2-3 dana. Učinio sam sve što sam mogao da riješim ovaj problem, ali bez uspjeha. Postala sam jako zabrinuta i trebala mi je pomoć. Pregledavajući internet jednog dana, naišao sam na web mjesto na kojem je dr. Alaba mogao pomoći u rješavanju bračnih problema, obnavljanju narušenih veza i tako dalje. Pa sam osjetio da bih trebao pokušati. Kontaktirala sam ga i rekla mu svoje probleme, a on mi je rekao što da radim i ja sam to učinio, a on je za mene napravio čaroliju 48 sati kasnije. Sindikat je postao prekrasan i sretniji. Budući da je Dr. alaba najbolji mrežni bacač čarolija koji je moćan i originalan. Ako imate bilo kakvih problema, kontaktirajte ga i garantiram da će vam pomoći. Njegov kontakt: dralaba3000@gmail.com Također ga možete WhatsApp dobiti na +2349039885856.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prije svega hvala dr. Agbazara što mi je vratio mog ljubavnika unutar 48 sati. Nemam ništa za reći nego da ti se zahvalim i da ti javim da sam sretna.. Moj ljubavnik se bolje ponaša prema meni i sada provodi većinu vremena sa mnom govoreći mi koliko me voli nego ikad prije.. Ako imaš Za sve probleme s ljubavnikom kontaktirajte Dr.Agbazara putem e-pošte: ( agbazara@gmail.com ) ili ( WhatsApp +2348104102662 ) jer on je rješenje za sve probleme u vezi

      Delete
  2. Kako sam vratila svog razvedenog muža uz dobru pomoć ljubavne čarolije dr. ALABE... Zovem se Isabella Ethan. Kad sam pročitao svjedočanstvo na internetu o tome kako dr. ALABA, najsjajniji i najmoćniji bacač uroka pomaže vratiti muža koji se razvodi, LJUBAVNIKA. Pitao sam se kako to može biti istina, jer su me mnogi u prošlosti iznevjerili bez ikakvog rezultata. Samo sam pustio post i krenuo po forumu. Na moju obavijest opet ispod, neka osoba je objavila i rekla provjereni bacač uroka. Nakon što je pročitala poštu, bio je to isti čovjek dr. ALABA o kojoj je govorila. Tako da nemam izbora nego stvarno provjeriti kako on radi. Bila sam potpuno shrvana kad me napustio moj voljeni muž. Kao da je cijeli moj svijet nestajao u tuzi i boli. Znam da zvuči čudno, ali od svih čarolija koje sam kontaktirao, on je jedini koji je na mene ostavio dojam da sam toliko istinita i pouzdana. Više od njegovih riječi, vratio je mog muža i ostvario sve moje želje. Sada je vjeran, pazi na mene, svake nedjelje me nudi cvijećem, a često idemo u kino i restoran. moj muž je došao k meni i ispričao se za nepravdu koju je učinio i obećao da to više nikada neće učiniti. Od tada se sve vratilo u normalu. Moja obitelj i ja ponovno živimo sretno zajedno. Zauvijek ću biti zahvalan što sam svoj život pretvorio iz pakla u raj! vjerujem da tko god treba pomoć treba mu doći po pomoć. Neka te Bog i dalje koristi da spasi raskid. Svi koji imaju bračne probleme, probleme s razvodom, izgubljenog ljubavnika ili bilo kakve probleme u vezi, možete mu se obratiti (dralaba3000@gmail.com). Ili ga WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744

    ReplyDelete
  3. zdravo prijatelju bila sam povrijeđena i slomljena srca kada se prije sedam mjeseci u mom braku dogodio jako veliki problem između mene i mog muža. toliko strašno da je odnio slučaj na sud radi razvoda. rekao je da više nikad ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo preklinjanja, ali bezuspješno. a on je potvrdio da je donio odluku i da me više nikad ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim muža da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno učinio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. DR APATA. Sljedećeg jutra poslala sam e-mail na adresu koju mi ​​je dao, a čarolija me uvjerila da ću muža vratiti sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povišice, pa me sljedeća dva dana, začudo, zvao suprug koji me nije zvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se isti dan vratio, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača uroka. Dakle, savjetovat ću vas ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr apati na email: drapata4@gmail.com ili ga kontaktirajte na whatsapp i viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744.......

    ReplyDelete