Header Ads

Da li je joga tako delotvorna?

U moru obaveza, problema, želja, ciljeva, čovek želi i malo odmora. Da li je odmor samo odlazak na kafu sa prijateljima, odlazak na more sa dečkom/devojkom, šetanje ljubimca, čitanje knjige...? Da li je samo tada vaš mozak u off fazi i puni baterije?

Neki naučnici tvrde da se telo odmara, a mozak restartuje kada spavamo, ali i pored čarobnog sna, verovatno mora postojati još nešto što nam može brzo pomoći da se rasteretimo, osetimo bolje i napunimo pozitivnom energijom. Pri tom ne mislim na razne preparate, hranu, lekove, sex ili savet iz časopisa.

Kada razmišljam na ovu temu, prvo mi padne na pamet tuširanje, tih divnih 10-15 minuta koje čovek provede sam, uzivajući u spiranju svega teškog sa sebe. Međutim, i tada možemo da budemo zaokupljeni nekim mislima koje nam se nameću pri obavezama i treba da pogledamo u nekom drugom smeru.

Meditacija. Kada pomislim na meditaciju, prvo mi padne na pamet mir i lebdenje. Za one koji imaju malo nemirniji duh, kao ja, meditacija ubrzo postane statična i zatim malo dosadna. Sedite 15/20 minuta i istoj pozi, oslobodite se misli i pustite mozak na ispašu. To je moglo da funkcioniše kod mene neko vreme, ali ta statičnost je dozvolila da me brzo, posle par minuta, zaokupe misli kojima tada nikako nije mesto. Ako se to desi, onda vam meditacija neće nešto mnogo pomoći.

Joga, njeno veličanstvo joga. Šta je prva asocijacija na jogu? Rastegljivost, vitkost, mir. Kada sam odlučila da probam da se odvojim od statičnosti, ali da nađem, svojih par minuta mira, odlučila sam da probam jogu. Kao i svako danas, kuckate na netu i gledate kako se to radi i to na prvi pogled deluje, u najmanju ruku, zastrašujuće. Tamo neke zgodne žene se savijaju kao gume i ostaju u tom položaju neko vreme. Nikad u životu nisam ni most mogla da uradim kako treba, zašto bih ga sad mogla uraditi?

Kada ipak odlučite da želite da probate, istražite sve što treba, pripremite svoje prve poze, i počnete, verovatno ostajete razoružani strpljenjem, jer ste skoro svaku pozu uradili kako ne treba. Loše, veoma loše. Potrebne su nedelje vežbe da se neka poza usavrši i da se u njoj ostane što više. Ali, čemu sve ovo, zašto bih se ja baktala sa tamo nekim pozama, kada mogu da idem u teretanu?

Joga nije stvar samo fizičkog zdravlja, već, pre svega, mentalnog. Kada se zauzme određena poza, odbrojavamo udahe i izdahe konstantno. Osecate kako vam se zateže svaki mišić, kako vam pucketaju zglobovi i, što je najvažnije, kako svakodnevne misli odlaze. Tada ste potpuno koncentrisani na vaš udah i izdah, samo to je bitno, u fokusu je rad vašeg tela, i mozak koji se oslobađa briga i dobija jednu novu širinu, koja je prazna, lepo prazna.

Ove poze su postale moja jutarnja rutina, već par meseci u nazad, koja mislim, da svakome može da prija. Mozgu treba odmor, 10/15/20 minuta dnevno je sasvim dovoljno da se bar malo isključite od svakodnevnice i da se okrenete sebi i pustite svoj duh da lebdi.

Da li možete da zamislite samo vaš kutak koji je kao zamrznut u vremenu i u kome ste potpuno bezbrižni i gde vas ništa ne boli? Taj kutak nije, bar za mene, deo sobe, nekog postora, već je deo mene i gde god se ja nalazila, on je sa mnom. Samo zauzmem pozu i dišem. Ništa više, ništa manje, samo to.

Kada završite i kada krenete dalje u novi dan, dišete punim plućima i spremni ste, za sve! Bar ja :)

Moja omiljena poza, Child's pose, za otklanjane stresa, bolova u glavi, kičmi, ili samo za opuštanje. Sveee...








2 comments:

  1. Svako ima neki svoj način. Joga je super, ali ne znam koliko je pametno istezati se sam. Možda je najbolje početi u nekoj grupi. Odličan način da počneš dan. Ja, debil, prvo stavljam kafu, uključujem računar a sa tim i mozak. Generalno sam nadrndana od previše stimulacije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se da se treba konsultovati sa nekim stručnjakom oko joge. Kada sam počinjala nisam to radila, već sam pratila kanale na youtubu koji daju savete za vežbanje joge kući. To su pre svega vežbice koje su veome jednostavne i ne zahtevaju neku posebnu spretnost, bilo mi je bitno da mi se mozak isključi. Prosto sam želela da malo promenim jutarnju rutinu, koja je bila slična Vašoj i izabrala ovaj put. Planiram i da se priključim nekim grupama i da proširim svoje znanje o pozama. Za sada, opuštanje je važno. :) Hvala Vam puno na komentaru. :)

      Delete