Header Ads

5 načina da odmah popravite raspoloženje


Svima nam se desi da nam ponestane energije, da se prepustimo negativnim mislima, ili da nas obuzme neka tuga. U tim situacijama, trebalo bi na što bolji način skrenuti misli i vratiti sebe u stanje sreće koja nam tako prija. U današnjem tekstu predstaviću vam samo neke od efikasnih načina da pred vas vratite pozitivne misli i osećaj sreće i mira.

1. Društvo dece

Po mom mišljenju dečji osmeh je najveće blago koje odmah izmami i vama osmeh na lice. Ne postoji bolji način da se ispunite radošću i pozitivom, nego da se bacite na neku igru sa nekim detetom: vašim, malim komšijom koji vas voli, detetom vašeg prijatelja, rođaka. Uvek u šali volim da kažem da deluju kao bensedin. Nebitno da li je reč o bebi ili o školarcima, deca uvek traže pažnju starijih i kada je privuku bivaju prezahvalni i puni energije i volje za igrom. To je ono što nam svima i treba: prosipanje kockica na pod i neumorno sklapanje istih ili duge vožnje plastičnih automobila, razni sportovi koje samo vi i dete možete da izmislite. Sa decom i njihovom maštom, inspiracije nikad kraja, a ni vaše zaboravljene kreativnosti koja se budi. Na kraju igre, bićete puni pozitivne enegrije, dobro iskakani, da vam taj dan teretana neće ni biti potrebna. 



Koliko cenim društvo dece i šta sve iz dana u dana učim od njih već sam pisala jedan tekst koji je posvećen samo njima. Ako vas zanima, pročitajte ga ovde.

2. Zagrljaj 

Koliko god da smo umorni, iscrpljeni, tužni ili upušteni u brige od kojih nas glava boli, jedan od najboljih lekova je zagrljaj. Zagrljaj vaše porodice, prijatelja, voljene osobe, deteta. Iskren i topao zagrljaj koji će vas probuditi i popraviti vam dan. Takvi zagrljaji su vredni življenja. Osobe koje vas zagrljajem "dižu iz mrtvih" su oni koji će vas grliti i kada pucate od energije i sreće. Na takvim ljudima uvek budite zahvalini i ne zaboravite da i vi njima budete ruke za utehu i toplinu kada god vidite da su im potrebni - ne čekajte da to zatraže.



3. Društvo životinje ili prirode

Koliko su deca nevina i iskrena, toliko su i mnoge životinje. Vole vas ili ne vole. Ako imate ljubimca, pravi ste srećnik. Koliko vas je samo puta vaš pas, maca, hrčak ili papagaj nasmejao do suza? Koliko puta vam je izmamio osmeh na lice? Pretpostavljam svaki dan bar jednom! Zato, uživajte u njihovom društvu svaki slobodan čas i ispunite se radošću. Za one koji nemaju uslove za svoje najboje drugare, brzo idite u prirodu, šetajte, osetite miris drveća i uživajte u zvuku ptica. Idite u zološki vrt i posmatrajte ponašanja životinja, njihovo okruženje, reakcije. Naučite da ih poštujete i naučićete kolika je lekovita vrednost koju one mogu da nam pruže. 



4. Čitanje

Da li ćete čitati omiljene romane, pisce ili motivacione knjige, blogove, na vama je. Čitajte sve ono što mislite da vam prija, da vam popravlja raspoloženje i da vam skreće loše i negativne misli. Zadubljivanje u neke redove knjiga i zamišljanje napisanog može vam pomoći da se izgubite i da pronađe poptuno neke nove svetove, da se zaljubite u neke nove junake ili da proživite neke nove avanture. Na kraju čitanja, koje vas ostavlja sa potpuno novim mislima, ne zaboravite da ih podelite. Sa vašim prijateljima, porodicom, bližnjima. Pričajte o tome što ste pročitali, o pozitivnim stvarima koje su vas očarale i preporučite ih drugima. Podignite i vi drugima raspoloženje pričom i dobrom preporukom!



5. Meditacija

Ako imate problem sa negativnim mislima koje vam stalno naviru, ako vas često obuzima preterana briga ili overthinkujete dok vas glava ne zaboli, meditacija vam može pomoći. Ona je jedan od najboljih načina da sami sa sobom sredite sopstvene misli. Ako ste početnik, probajte vodeće meditacije kojih ima u velikom broju na youtubu. Mogu vas ispuniti pozitivnom energijom, motivacijom i pozitivnim mislima. Kada nakon nekog vremena shvatite kako meditacija funkcioniše i kako vam pomaže, možete meditirati i u miru, uz muziku, na sred ulice ili na pauzi na poslu. Zvuči suludo, ali pozitivno mišljenje se vežba i uči kao i sve u životu, a meditacija vam može pomoći da tu vežbu i usavršite.



Fotke: piabay

No comments