Header Ads

Da li je ljubav smisao života?


Smisao života je jedno od najčešćih pitanja koja se upućuju filozofima. Kako su godine prolazile svaki od njih je imao neki svoj odgovor i naravno, verovao da je baš on u pravu. Bilo je tu mnogo mišljenja: neki su smatrali da je životna svrha dobar život, neki da je to moral, vrlina, neki da je nešto potpuno odvojeno od nas - metafizičko. Neki se nisu ni mučili da odgovore na ovo pitanje, međutim, kada se spomene ljubav kao odgovor sigurno niko nije ostao ravnodušan i dao je neki odgovor.

Nije mi padalo na pamet da pišem (ali rado odgovoram na pitanja) o smislu života u skorije vreme, ali svakako imam mišljenje o tome i gde je tu mesto ljubavi. Ima li ga?


Ljubav je i emocija i um u isto vreme, i fizičko i metafizičko, i kratkotrano i dugotrajno. Kako god da je pojmite, ona je tu i ona vam često navrati. Nekada i ne znate da je tu, ne prepoznajete je, pa se ona lako  udalji od vas.

Ljubav nas čini srećnima, mami nam osmeh na lice, uzdiže nas do najviših oblaka i stvara nam osećaj svemoći. Tada se osećamo najjačim, jer smo voljeni. Tada mislimo da sve možemo, jer smo voljeni. Ako se pitamo da li je ona smisao života, to onda postavlja i pitanje, da li joj treba težiti? Želite li da težite sreći, osmehu, neopisovoj moći? Naravno da želite. Zato ne zaboravote na ljude koji vas vole, ne zaboravite da volite.


Problem nastaje samo kada se zaboravi na ljubav. Mi to zovemo npr. udaljavanjem, u braku, među prijateljima, među porodicom. Zaboravimo da nas neko voli i to uzmemo zdravo za gotovo. Ljubav, kao i sve na svetu, moramo negovati. Kada čujem ljude koji govore da ljubav nisu reči, naježim se. Koliko su ljubav dela, toliko su i reči. Reči bi trebalo da označavaju naše emocije, a naša dela našu ljubav.

Dakle, da li je ljubav svrha života? Da, jeste, možda je bolje reći, svrha je težnja ka ljubavi, negovanje ljubavi, uživanje u ljubavi, sve je to svrha života. I to ne samo ljubavi među partnerima, to je samo jedan deo. Već svaka vrsta ljubavi: ljubav prema sebi, porodici, prijateljima, životinjama, životu... Kada malo bliže pogledate, sve je ljubav, odnosno, stalno joj težite.

Nekada nam ta težnja deluje teško i mislimo da nam stvara bol, ali to znači da ne gledate u dobrom smeru. I težnja ka ljubavi je ljubav, zato ne dajte da vas to vodi u očaj i tugu, jer tada skrećete sa puta. Samo kada sa ljubavlju idete ka ljubavi, onda je i imate, a ceo taj proces može da se nazove svrha života.

Fotke:
pixabay

3 comments:

  1. Kada čujem ljude koji govore da ljubav nisu reči, naježim se. Koliko su ljubav dela, toliko su i reči. Reči bi trebalo da označavaju naše emocije, a naša dela našu ljubav.
    Bravo <3

    ReplyDelete
  2. zdravo prijatelju bila sam povrijeđena i slomljena srca kada se prije sedam mjeseci u mom braku dogodio jako veliki problem između mene i mog muža. toliko strašno da je odnio slučaj na sud radi razvoda. rekao je da više nikad ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo preklinjanja, ali bezuspješno. a on je potvrdio da je donio odluku i da me više nikad ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim muža da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno učinio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. DR APATA. Sljedećeg jutra poslala sam e-mail na adresu koju mi ​​je dao, a čarolija me uvjerila da ću muža vratiti sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povišice, pa me sljedeća dva dana, začudo, zvao suprug koji me nije zvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se isti dan vratio, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača uroka. Dakle, savjetovat ću vas ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr apati na email: drapata4@gmail.com ili ga kontaktirajte na whatsapp i viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744.......

    ReplyDelete